Českí politici sa za pirátstvo kajali

Ručičku na tachometri viackrát ignorovali aj politici v Česku. Obrovskými rýchlosťami jazdili obaja poslední premiéri, minister vnútra i policajný prezident. Ospravedlnili sa. Séria odhalení sa začala v júli 2006, keď reportéri denníka Mladá Fronta Dnes pristihli policajného prezidenta Vlastimila Husáka. Vo svojej Škode Superb sa na rýchlostnej ceste rútil takmer dvestovkou, nebezpečne predbiehal a prekračoval rýchlosť v obci. Husák sa ospravedlnil a na tri mesiace sa vzdal vodičského preukazu.

03.02.2009 14:23
Mitsubishi Pajero Foto:
Ilustračné foto
debata

Privysoké čísla svietili na Husákovom tachometri aj v decembri 2006, tentoraz však v služobnom aute so šoférom. Dnes už bývalý šéf polície uviedol, že spal a rýchlosť nesledoval. „Nemám k tomu čo povedať, ja som sa už poučil. Keď jazdím, snažím sa, aby som neporušoval predpisy. Svojmu vodičovi, samozrejme, dohovorím,“ vyjadril sa pre denník MF Dnes.

Chybu Husákovi vyčítal aj minister vnútra František Bublan (ČSSD), podľa Televízie Nova však o dva týždne sám jazdil viac než 174 kilometrov za hodinu. Reportéri pristihli aj ministra dopravy Aleša Řebíčka (ODS), ktorý riadne šliapol na plyn svojho mercedesu.

Bývalého premiéra a šéfa opozičnej sociálnej demokracie Jiřího Paroubka pre zmenu 17. novembra 2007 novinári nachytali, ako sa dvestovkou rúti do Mariánskych Lázní na vlastnú svadbu. „Na obrad šiel ako šialenec!“ okomentoval jeho jazdu bulvárny denník Blesk. Paroubek sa bránil, že v limuzíne spal a o rýchlosti nevedel. Ospravedlnil sa všetkým, ktorí sa mohli cítiť ohrození a požiadal agentúru, ktorá mu zabezpečila vodiča, aby prípad vyšetrila. Zároveň obvinil novinárov, že za rýchlu jazdu mohli oni, pretože ho prenasledovali.

Kolóna súčasného premiéra Mirka Topolánka vo februári 2008 zvládla cestu z Prahy do Brna za rekordnú hodinu a deväť minút, čiže jeho auto tiež prekročilo rýchlosť 170 kilometrov za hodinu. Topolánek sa za rýchlu jazdu ospravedlnil. Zopakoval ju už po štyroch mesiacoch, keď ho mladý vodič nakrútil pri jazde rýchlosťou 200 kilometrov za hodinu na diaľnici smerom do Prahy. Vtedy sa už odmietol vyjadriť.

debata chyba