Spory o Darwina vždy vzplanú s novou silou

Najviac oslavovaný i preklínaný. Takéto protichodné prívlastky si vyslúžil anglický vedec Charles Robert Darwin. Vo štvrtok si svet pripomenie 200 rokov od jeho narodenia. A oslávi preto Medzinárodný Darwinov deň.

07.02.2009 07:00
Charles Darwin Foto:
Charles Darwin.
debata

Blíži sa však aj ďalšie okrúhle Darwinovo výročie. V marci uplynie 150¤rokov od vydania jeho slávneho spisu O pôvode druhov. Preň je Darwin známy a dodnes dokáže rozdeľovať spoločnosť.

Darwin odmietol jednorazový akt stvorenia „neba a zeme“, ako ho podáva Biblia. Oslobodil tak nazeranie na vznik a vývoj rastlinných i živočíšnych druhov od náboženských predstáv. Proti boli najmä predstavitelia cirkvi, ale aj mnohým učencom trvalo dlho, kým novú teóriu prijali.

„To máme odhodit Boha všemohoucího i Bibli Páne?“ pýtal sa približne pred 150 rokmi a dosť pohoršene Jozef Miloslav Hurban, národný buditeľ a evanjelický kňaz. O dvadsať rokov neskôr odmietal Darwinovu evolučnú teóriu aj katolícky kňaz Andrej Kmeť. Aj keď ju vo svojich botanických bádaniach vlastne akceptoval.

Darvinizmus mal od vzniku početných odporcov i prívržencov na celom svete. Veľkú rozmanitosť života na Zemi vysvetľoval totiž ako výsledok dlhého, zložitého a stále pokračujúceho procesu – evolúcie organizmov. Ich premeny sprevádza zákon prirodzeného výberu. V tvrdej konkurencii prežijú iba najschopnejší jedinci, najlepšie prispôsobení meniacim sa životným podmienkam.

Na Slovensku muselo prejsť celé polstoročie od vydania knihy O pôvode druhov, kým ju odborné kruhy prvý raz uznali. Stalo sa tak v roku 1909 na zasadaní Lekárskeho a biologického spolku v Bratislave. V tom čase práve uplynulo 100¤rokov od narodenia Charlesa Darwina.

Ale doma aj vo svete útoky na Darwina i darvinizmus pokračovali. Stačí spomenúť „opičí proces“ v Spojených štátoch amerických. Učiteľ John Scops vyučoval evolučnú teóriu na hodinách biológie na štátnej škole v Tennessee – hoci to bolo vtedy zakázané. Súdne pojednávanie sa konalo v roku¤1925. Scopsa síce odsúdili na pokutu 100¤dolárov, ale nakoniec ju nemusel zaplatiť. A to znamenalo, že podľa Darwina možno už učiť beztrestne.

Vatikán uznal teóriu evolúcie až v roku 1996. A nikdy sa neospravedlnil za prenasledovanie jej prívržencov.

Medzitým prišli kritici darvinizmu s teóriou inteligentného dizajnu. Pojem ,„Boh“ v nej nahradili ,,navrhovateľom". Môže ním vraj byť aj mimozemšťan alebo iná „vysokointeli­gentná“ bytosť. Tá podľa prívržencov teórie inteligentného dizajnu programovala a riadila proces evolúcie.

Pokus zaradiť „inteligentný dizajn“ ako alternatívnu teóriu do výučby biológie na amerických školách pred tromi rokmi stroskotal. Hoci údajne mal podporu samotného prezidenta Georgea W. Busha, federálny sudca John Jones sa postavil proti.

Približne v tom istom čase vyvolali polemiku o „inteligentnom dizajne“ na Slovensku Katolícke noviny. Priniesli priaznivú recenziu knihy biológa Jonathana Welsa. Ten patrí k najzarytejším odporcom darvinizmu na Západe. Väčšina slovenskej vedeckej komunity však zrejme za Darwinom stojí. Svedčil o tom prinajmenšom priebeh medzinárodnej konferencie Kam kráčaš, evolúcia, ktorá sa konala vlani na Donovaloch.

debata chyba