Harry Potter je dielom satana. Aj pre tento výrok sa kňaz nestal biskupom

Pápež Benedikt XVI. zrušil vymenovanie kontroverzného rakúskeho duchovného Gerharda Mariu Wagnera za biskupa, uviedol Vatikán vo vyhlásení. K rozhodnutiu anulovať voľbu došlo potom, čo menovanie ultrakonzervatívneho kňaza z Linzu vyvolalo všeobecnú nevôľu v radoch veriacich i katolíckej cirkvi.

02.03.2009 20:35
debata

Päťdesiatštyriročný Wagner sa prvýkrát celosvetovo preslávil v roku 2001, keď viedol kampaň za zákaz kníh J.K. Rowlingovej. Jej diela o Harrym Potterovi sú podľa neho „dielom Satana“ a obsahujú nebezpečné magické zaklínadlá. Ešte väčší rozruch spôsobil v roku 2005, keď hurikán Katrina, ktorý zničil New Orleans, označil za odvetu nebies, pretože toto mesto bolo „presiaknuté hriechom“. „Nie je žiadna náhoda, že hurikán zničil v meste New Orleans nočné kluby ako aj všetkých päť kliník, na ktorých sa vykonávali potraty,“ vyhlásil vtedy.

Po Wagnerovom vymenovaní koncom januára rakúski biskupi obvinili pápeža, že ignoruje zavedené spôsoby výberu kandidátov. S výnimkou štyroch všetci odmietli akceptovať kňazovu nomináciu. Wagner sa svojej kandidatúry pod tlakom kritiky nakoniec vzdal. „Vo svetle neutíchajúcej kritiky som sa rozhodol po modlitbách a konzultáciách s biskupom požiadať svätého otca o stiahnutie mojej nominácie na post pomocného biskupa v Linzi,“ uviedol vo svojom stanovisku Gerhard Maria Wagner.

K otáznemu menovaniu nového biskupa došlo v čase, keď Vatikán vrhlo do nepriaznivého svetla zrušenie exkomunikácie štyroch členov Bratstva svätého Pia X., ktoré je známe nepriaznivým vzťahom k zbližovaniu kresťanov a židov. Najznámejším z členov bratstva je Richard Williamson, ktorý sa „preslávil“ spochybňovaním holokaustu.

debata chyba