Nový domov Elisabeth Fritzlovej? Dokonalý úkryt v dedinke X

Elisabeth Fritzlová, 42-ročná dcéra Josefa Fritzla, ktorý ju 24 rokov väznil a znásilňoval, za čo minulý týždeň dostal doživotie, má novú identitu a nový domov na utajenom mieste. Novinárom britského denníka The Times sa podarilo dostať do dediny X, kde sa Elisabeth snaží so svojimi deťmi začať nový život.

23.03.2009 15:45
Elisabeth Fritzlová Foto:
Elisabeth Fritzlová v čase dospievania.
debata

Keby ste sa chceli v Rakúsku schovať, nie je lepšie miesto ako dedina X. Potom, ako prejdete cez zasnežené pole plné hruškových sadov a prekročíte Dunaj po moste, ktorý je takmer dokonale utajený, ocitnete sa pred novým domovom Elisabeth Fritzlovej. Srdce sa vám rozbúši, pretože viete, že obeť vyšinutého tyrana vymenila tmavú pivnicu, v ktorej žila takmer štvrť storočia, za novú pevnosť.

Elisabeth pomáhajú s dokonalým utajením aj dedinčania, ktorí sa tvária, ako keby sa k nim informácie o sledovanom procese ani nedostali. „Fritzl? Nikdy som o ňom nepočul,“ hovorí Andreas, ktorý prevádzkuje miestnu krčmu.

A pred kým sa vlastne obeť strašného utrpenia schováva, keď je tyran už navždy bezpečne pod zámkom? Pred zvedavými novinármi a paparazzmi, ktorý by jej nedali pokoj a neustále by sa snažili získať jej fotografie s deťmi či rozhovor. „Určite môžeme v boji s paparazzmi urobiť podstatne viac,“ myslí si rakúska ministerka spravodlivosti Claudia Bandion-Ortnerová.

Dom v dedinke X objavil Elisabethin brat, 46-ročný Harald, ktorý je teraz jej susedom. Počas dospievania bol jej dôverníkom a najlepším priateľom, kým ju šialený otec neodsúdil na život medzi štyrmi stenami. Ako jediný z celej rodiny bol ochotný svedčiť proti Josefovi Fritzlovi.

debata chyba