Novým maďarským premiérom by mohol byť Surányi

Novým maďarským premiérom by sa mal stať bývalý guvernér maďarskej centrálnej banky György Surányi.

24.03.2009 18:37
György Surányi Foto:
György Surányi.
debata

Zhodujú sa na tom viaceré maďarské médiá. Súčasný premiér Ferenc Gyurcsány cez víkend oznámil, že zo svojho postu odstúpi, keď sa politické strany zhodnú na novom kandidátovi na funkciu premiéra. So Surányim v utorok rokoval predseda Zväzu slobodných demokratov (SZDSZ) Gábor Fodor. Práve SZDSZ ešte v pondelok večer oznámila, že sa dohodla na podobe budúcej vlády s Maďarskou socialistickou stranou (MSZP) odchádzajúceho premiéra Gyurcsánya. Ako však Fodor povedal v utorok pre maďarskú tlačovú agentúru MTI, so Surányim sa stretáva „dosť pravidelne“. To, že sa má Surányi stať budúcim premiérom, Fodor odmietol potvrdiť.

Socialisti a liberáli podľa pondelňajšej dohody nevytvoria spoločnú koaličnú vládu, len zaistia v parlamente podporu vláde zostavenej prevažne z odborníkov. Po rokovaní predstaviteľov oboch strán to oznámila predsedníčka poslaneckého klubu MSZP Ildikó Lendvaiová. Nový premiér podľa nej nebude politik, ale vážený odborník. „Nehľadáme človeka z prostredia politiky, ale osobu, ktorú z profesionálnej stránky uznáva celá spoločnosť,“ povedala Lendvaiová.

Gyurcsány ponúkol v sobotu na zjazde MSZP v Budapešti svoju rezignáciu a oznámil, že chce v parlamente iniciovať hlasovanie o nedôvere voči jeho vláde. „Počúvam, že som prekážkou parlamentnej spolupráce a dosiahnutia väčšiny na prijatie reforiem,“ vyhlásil Gyurcsány a dodal, že ak je jedinou bariérou, musí odstúpiť. Podľa predsedníčky maďarského parlamentu Katalin Sziliovej budú poslanci hlasovať o nedôvere vláde najskôr 14. apríla.

debata chyba