Horákovej prokurátorka je už vo väzení

Najstaršia česká väzenkyňa je už za mrežami, bývalá prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová, ktorá si odsedí šesť rokov za účasť na justičnej vražde Milady Horákovej, nastúpila do výkonu trestu vo Svetlej nad Sázavou v utorok večer. S odvolaním sa na hovorcu Väzenskej služby ČR Roberta Káčera to napísal spravodajský portál tn.cz. Ešte pred prevozom do Svetlej sa Polednová na Pankráci podrobila lekárskej prehliadke. Napriek tvrdeniam jej advokáta, podľa ktorého je bývalá prokurátorka takmer slepá, prehliadka ukázala, že je spôsobilá na výkon trestu.

01.04.2009 07:58
debata

Polednovú Český vrchný súd odsúdil v septembri 2008 za justičnú vraždu Milady Horákovej na šesť rokov väzenia s dozorom. Prokurátorka podľa súdu ako priamy účastník procesu spáchala vraždu. Súd v rozsudku uviedol, že o vine a treste pre Horákovú sa rozhodlo ešte pred procesom a že Polednová si toho bola vedomá.

Právnička a politička Milada Horáková pracovala v protifašistickom odboji, za čo ju v roku 1940 zatkli a následne väznili až do konca vojny. Po vojne ju zvolili do parlamentu ako poslankyňu za národných socialistov. Po komunistickom prevrate v roku 1948 odišla z politiky, no napriek tomu ju o dva roky zatkli a odsúdili na trest smrti. Obžaloba vtedy tvrdila, že Horáková bola na čele protikomunistickej bunky, ktorá pripravovala návrat kapitalizmu a nepriateľským agentom poskytovala dôležité informácie. Komunisti vtedy okrem nej odsúdili 12 ďalších osôb, z toho tri na trest smrti.

Polednová pred súdom vyjadrila presvedčenie, že proces s Horákovou bol spravodlivý, no zbytočne prísny. Ako povedala, trest smrti by už obžalovaným nedala. Prokurátorka sa na poprave Horákovej a ďalších dvoch odsúdených sama zúčastnila. Na otázku, či sa pamätá na to, čoho sa vlastne Horáková dopustila, odpovedala, že už nevie a musela by sa pozrieť do spisov.

Proces s Polednovou sa začal v októbri 2007. V novembri ju pražský mestský súd odsúdil na osem rokov väzenia. Sudca ale vyhlásil, že vzhľadom na vek odsúdenej nie je vykonateľný a ide teda len o morálne odsúdenie zločinov komunizmu. Vrchný súd v Prahe následne prípad označil za premlčaný, čo sa nepáčilo najvyššej štátnej zástupkyni Renate Veseckej. Za pravdu jej dal aj Najvyšší súd ČR a nariadil nové prejednanie prípadu. Brožová-Polednová to napadla na Ústavnom súde, kde neuspela.

debata chyba