Najlepšie prvoaprílové žarty? Špagetovník či teplohlavý ľadovrtník

Prvý aprílový deň je po celom svete známy ako čas žartíkov. Prinášame vám výber toho najlepšieho, čím sa kedy nechalo 'napáliť' množstvo ľudí.

01.04.2009 15:18
1. prvý apríl Foto:
Ilustračné foto.
debata

Špagetový strom

Špagetovník
Špagetovník Špagetovník

Britská BBC odvysielala v roku 1957 v programe Panoráma zábery na švajčiarsku rodinu, oberajúcu špagety zo stromu. Diváci sa dozvedeli, že vďaka miernej zime bola úroda mimoriadne bohatá. Keďže špagety neboli v Británii v tom čase bežným jedlom, na prvoaprílový žart naleteli tisíce divákov. Mnohí od televízie žiadali radu, ako vypestovať vlastný špagetový strom. Odpoveď sa niesla v duchu 1. apríla – vezmite špagetu, zasaďte ju do konzervy s rajčinovou omáčkou a dúfajte v najlepšie.

Farebná čiernobiela televízia

V roku 1962 vo Švédsku vysielala len jedna...
Televízor V roku 1962 vo Švédsku vysielala len jedna televízia, aj to čiernobielo. Prvého apríla však divákom svitla nádej - na obrazovke sa objavil "technický expert", ktorý divákom prezradil podrobný návod, ako vysielanie aj na čiernobielom televízore vidieť vo farbách. Divákov zaplavil množstvom technických informácií o podstate svetla a fungovaní televízie s tým, že ak sa pred obrazovku umiestni hustá sieťka, ohyb svetla televízny obraz zafarbí. Divákov potom vyzval, aby si to vyskúšali a na televízor natiahli nylonovú pančuchu.

V roku 1962 vo Švédsku vysielala len jedna televízia, aj to čiernobielo. Prvého apríla však divákom svitla nádej – na obrazovke sa objavil „technický expert“, ktorý divákom prezradil podrobný návod, ako vysielanie aj na čiernobielom televízore vidieť vo farbách. Divákov zaplavil množstvom technických informácií o podstate svetla a fungovaní televízie s tým, že ak sa pred obrazovku umiestni hustá sieťka, ohyb svetla televízny obraz zafarbí. Divákov potom vyzval, aby si to vyskúšali a na televízor natiahli nylonovú pančuchu.

Teplohlavý ľadovrtník

Ľadoberec
Ľadoberec Ľadoberec

Americký vedecký magazín Discover v roku 1995 publikoval článok o novoobjavenom antarktickom živočíchovi. Biologička Aprile Pazzoová (po taliansky aprílový žart) napísala o dravcovi s menom ľadovrtník teplohlavý. Zviera, pripomínajúce tuleňa, má na hlave kostený výrastok, husto posiaty drobnými cievkami. Keď do nich naženie krv, prudko sa zvýši teplota výrastku a umožní ľadovrtníkovi topiť diery do ľadu a naháňať tak svoju korisť. O živočícha prejavili záujem viacerí vedci i zoologické záhrady.

Nixon sa vracia

V roku 1992 Bill Clinton smeroval k prvému...
Nixon V roku 1992 Bill Clinton smeroval k prvému termínu v Bielom dome, no prvého apríla získal vážneho súpera. Verejnoprávne rádio NPR oznámilo, že kandidatúru ohlásil i Richard Nixon, ktorý musel v roku 1974 pre aféru Watergate odstúpiť. "Neurobil som nič zlé a už to znova neurobím," povedal imitátor hlasom Nixona. Do rádia okamžite telefonovali desiatky rozhorčených poslucháčov, takže rádio muselo priznať, že ide o žart.

V roku 1992 Bill Clinton smeroval k prvému termínu v Bielom dome, no prvého apríla získal vážneho súpera. Verejnoprávne rádio NPR oznámilo, že kandidatúru ohlásil i Richard Nixon, ktorý musel v roku 1974 pre aféru Watergate odstúpiť. „Neurobil som nič zlé a už to znova neurobím,“ povedal imitátor hlasom Nixona. Do rádia okamžite telefonovali desiatky rozhorčených poslucháčov, takže rádio muselo priznať, že ide o žart.

debata chyba