NATO nevyšetrí bombardovanie srbskej televízie, bolo údajne správne

Bombardovanie sídla srbskej štátnej televízie lietadlami Severoatlantickej aliancie pred desiatimi rokmi, pri ktorých zahynulo v Belehrade 16 civilistov, bol vojnový zločin. Tvrdí to medzinárodná organizácia na obranu ľudských práv Amnesty International (AI).

24.04.2009 11:54
Belehrad Foto:
Belehrad spred desiatich rokov počas ťažkých dní, keď bol terčom bombardovania lietadiel NATO.
debata

AI tak označila vojenský zásah NATO proti jednej zo štruktúr vtedajšieho prezidenta Slobodana Miloševiča. NATO by sa podľa AI malo za túto udalosť zodpovedať a odškodniť obete, napísala agentúra AP.

AI vyzvala členské štáty aliancie, aby zaistili nezávislé vyšetrovanie leteckého útoku z 23. apríla 1999 a odškodnili zranených aj rodiny zabitých. Velenie NATO v dobe náletov považovalo televíziu, nachádzajúcu sa v centre Belehradu, za legitímny cieľ. Zásah odôvodňovalo vytrvalou vojnovou propagandou stanice, ktorá údajne prispievala k prehĺbeniu etnických konfliktov na Balkáne.

„Bombardovanie sídla srbskej štátnej televízie a rozhlasu bol zámerný útok na civilný objekt a išlo tak o vojnový zločin,“ píše vo vyhlásení AI. „Aj keby NATO skutočne verilo, že televízia bola legitímnym cieľom, bol útok neprimeraný, a tým pádom vojnovým zločinom,“ dodávajú obrancovia ľudských práv z AI.

Severoatlantická aliancia odmieta žiadosť organizácie Amnesty International o nezávislé vyšetrovanie náletov NATO na budovu štátnej televízie v Belehrade počas vojny o Kosovo pred desiatimi rokmi. Povedala to v Bruseli hovorkyňa aliancie.

Hovorkyňa NATO Carmen Romerová povedala, že incident svojho času dôkladne prešetril medzinárodný tribunál pre vojnové zločiny a zistil, že NATO sa nemusí v žiadnom prípade zodpovedať za nálety, pretože televízia bola súčasťou armádnej spojovacej siete.

Útok sa uskutočnil 23. apríla 1999. NATO vtedy útočilo na Srbsko s cieľom prinútiť ho ku kapitulácii ohľadom sporu na jeho území v Kosove. Vtedajšia vláda Slobodana Miloševiča na území Kosova tvrdo zasahovala proti separatistom. Kritici postupu aliancie označujú súčasné nezávislé Kosovo na „NATOstan“.

debata chyba