Klaus vymenoval novú českú vládu, starú nepozval

Česká republika má od piatku novú vládu. Krátko po štvrtej ju na Pražskom hrade vymenoval prezident Václav Klaus. Nový premiér Jan Fischer mu ešte predtým predstavil všetkých šestnásť budúcich ministrov.

08.05.2009 16:58
debata

České médiá si všímajú fakt, že Klaus v rozpore so zvyklosťami nepozval na slávnostné vymenovanie vlády členov odchádzajúcej vlády. Je pritom nepísaným pravidlom, že na vymenovávaní novej vlády sa zúčastňuje aj tá odchádzajúca a prezident jej členom ďakuje za odvedenú prácu.

S bývalou vládou expremiéra Mirka Topolánka mal Klaus večné konflikty a odlišný pohľad na množstvo problémov od Lisabonskej zmluvy cez životné prostredie až po vzťah k Rusku. Práve Klaus podľa analytikov „zariadil“ pád Topolánkovej vlády, ktorá koncom marca neprešla hlasovaním o dôvere v parlamente.

Nová, takzvaná letná, alebo preklenovacia vláda, na ktorej vytvorení sa dohodli Topolánkovi občianski demokrati so spriaznenými zelenými a so sociálnymi demokratmi expremiéra Jiřího Paroubka, by mala prvýkrát zasadnúť ešte v stredu večer. Okrem toho by sa malo konať aj prvé zasadnutie vládneho výboru pre Európsku úniu.

Práve dokončenie českého predsedníctva v EÚ, ktoré potrvá do konca júna, je najdôležitejšou úlohou Fischerovej vlády.

Podľa niektorých analytikov dosadil Fischera – doteraz verejnosti úplne neznámeho človeka – na čelo vlády Klaus, aby mohol EÚ predsedať sám. Proti takémuto scenáru už vopred ostro protestoval odchádzajúci premiér Topolánek a nepriamo ho odmietol aj predseda Európskej komisie José Manuel Barroso, keď vo štvrtok v Prahe vyhlásil, že únii má predsedať Fischer.

Nová Fischerova vláda musí do 30 dní požiadať o podporu parlamentu. Získať jeho dôveru by nemal byť žiadny problém, keďže strany, ktoré túto vládu podporujú, disponujú v 200-člennej dolnej komore parlamentu 153 hlasmi. Proti novej vláde zatiaľ žiadne vážne výhrady nemajú ani zostávajúce dve parlamentné strany – ľudovci a komunisti. O prípadnej podpore novej vláde sa však chcú rozhodnúť až podľa jej programového vyhlásenia.

debata chyba