V Česku kastrujú pedofilov, The Sun odporúča to isté britským zákonodarcom

Reportáž o kastrácii pedofilov a sexuálnych násilníkov v Česku priniesol britský bulvárny denník The Sun. Z článku vyznieva, že jeho autori podporujú kastráciu sexuálnych násilníkov, pričom Česká republika je jediná v Európe, ktorá tento zákrok v prípade kriminálnikov vykonáva. Nedávno ju za to kritizovala aj Rada Európy.

19.05.2009 15:52
debata

Denník zverejnil fotografie štyroch páchateľov násilných trestných činov s titulkom Britskí pedofili by mali byť kastrovaní… ako my. Reportér The Sun navštívil psychiatrickú liečebňu v Havlíčkovom Brode a hovoril so štyrmi odsúdenými, ktorí sa nechali kastrovať.

Všetci zhodne tvrdia, že kastrácia ich „zbavila démonov, ktorí ich nútili znásilňovať alebo zabíjať“. Odborníci práve rozhodli, že jeden z násilníkov, ktorý bol vo väzení od roku 1993, môže byť prepustený a ďalší dúfajú, že ho budú nasledovať. „Požiadal som o kastráciu v marci a moje pedofilné sny po nej prestali. Teraz ľutujem svoje zločiny a radím pedofilom v Británii, aby si nechali túto operáciu urobiť,“ povedal jeden z nich.

Česká republika je jedinou krajinou v Európe, ktorá chirurgicky kastruje páchateľov sexuálneho násilia. „Robí sa to len v prípade nebezpečných deviantov, ktorí o to sami požiadajú,“ povedal doktorka Želmíra Herrová, ktorá sa podieľala na asi štyridsiatich operáciách. „Myslím si, že kastrácia u týchto najnebezpečnejších páchateľov je nevyhnutná.“ Za posledných desať rokov bolo podľa českej vlády uskutočnených 94 chirurgických kastrácií. Ďalších tristo Čechov podstúpilo chemickú kastráciu, v prípade ktorej injekcie dočasne potlačia tvorbu testosterónu.

The Sun pripomína, že Rada Európy kastrácie v Česku kritizovala ako „ponižujúce“. „Chirurgická kastrácia je zmrzačujúci, nezvratný zákrok a pri liečení páchateľov sexuálnych trestných činov nemôže byť považovaná za nevyhnutnú z lekárskeho hľadiska,“ uvádzalo sa v nedávnej správe Rady Európy.

Denník cituje otca deväťročného chlapca, ktorého zavraždil pedofil. Otec je rozhorčený z toho, že Rada Európy uprednostňuje práva zločincov pred právami obetí.

V Británii sa robia dobrovoľné chemické kastrácie u prepustených násilníkov a britské ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že o zavedení chirurgických kastrácií sa neuvažuje. Chemické kastrácie robia tiež vo Švédsku, Dánsku, Kanade a v ôsmich amerických štátoch.

debata chyba