Lietadlo sa rozpadlo asi počas letu, spoločnosti sa vyhrážali bombou

Lietadlo Air France, ktorý s 228 ľuďmi na palube zmizlo začiatkom týždňa v Atlantiku, sa pravdepodobne rozpadlo na kusy už počas letu ešte pred dopadom do oceánu. Uviedla to v noci agentúra AP s odvolaním sa na leteckého experta, ktorý sa podieľa na vyšetrovaní.

04.06.2009 08:05
nehoda lietadla Air France Foto:
Pohľad z okna lietadla na miesto, kde sa pravdepodobne zrútilo lietadlo spoločnosti Air France s 228 ľuďmi na palube.
debata

Zničenie airbusu za letu vraj naznačujú automatické odkazy, ktoré stroj vyslal pred svojím zmiznutím. Po oznámení od pilota, že airbus prelietava búrkovou oblasťou prišli len automatické správy, podľa ktorých postupne v rýchlom slede prestávali fungovať jednotlivé systémy lietadla. Posledný technický odkaz hlási stratu tlaku v kabíne a katastrofický stav stroja.

„To jasne vyzerá na prípad lietadla, ktoré sa rozpadlo. Len nevieme, prečo sa tak stalo, ale vyšetrovanie to ukáže,“ povedal nemenovaný expert z leteckého priemyslu. Ten sa nesmie verejne vyjadrovať k priebehu vyšetrovania havárie stroja Airbus A330, ktorý v noci na pondelok letel z Brazílie do Francúzska.

Brazílsky minister obrany Nelson Jobim označil za nepravdepodobné, že by lietadlo poškodil nejaký požiar alebo výbuch, pretože sa na hladine oceána našla škvrna z pohonných hmôt. Jeho slová oslabujú teóriu, že sa lietadlo stalo možno obeťou teroristického útoku, ale sám túto hypotézu nevylúčil. „Nič neumožňuje, aby sme si to mohli myslieť,“ povedal vyhýbavo k možnosti atentátu.

Od začiatku sa najčastejšie objavuje hypotéza, že blesk vyradil elektrické a ďalšie systémy lietadla, ktoré sa stalo neovládateľné.

Minister na tlačovej konferencii ďalej zdôraznil, že sa v oblasti predpokladaného zmiznutia airbusu Air France nenašlo žiadne telo ani niečo, čo by naznačovalo, že niekto nešťastie prežil. „Prehľadávaná oblasť oceánu okolo prvých nájdených úlomkov lietadla má polomer dvesto kilometrov,“ dodal.

„Aj keď sa lietadlo zrútilo v medzinárodných vodách, má hlavné právomoci pri vyšetrovaní Francúzsko, kde bol stroj registrovaný,“ potvrdil hovorca Európskej agentúry pre bezpečnosť letectva (EASA) so sídlom v Nemecku Daniel Holtgen. Paríž sa vraj rozhodol zapojiť sa do vyšetrovania príčin havárie, ktorá je doterajším najväčším leteckým nešťastím spoločnosti Air France, Brazílčanov a Američanov.

Francúzsky vyšetrovací tím v stredu informoval, že prvú správu k výsledkom vyšetrovania by mohli zverejniť koncom júna.

Spoločnosti Air France sa vyhrážali bombovým útokom

V prípade však vyplávali na povrch aj ďalšie nové informácie. Iba niekoľko dní pred tým, ako lietadlo francúzskej spoločnosti Air France v pondelok záhadne zmizlo z radarov, sa neznámy páchateľ spoločnosti vyhrážal bombovým útokom. Informáciu priniesli brazílske médiá v stredu.

Air France v rámci bezpečnostných opatrení okamžite nechala skontrolovať všetky svoje lietadlá. Predovšetkým sa zamerala na rovnaký typ stroja ako nezvestný Airbus z pondelka, tento však letel 27. mája do Paríža z argentínskeho Buenos Aires. Polícia však ani po hodine a pol nič nenašla a lietadlo neskôr úspešne pristálo vo francúzskej metropole. Rovnaké šťastie však už nemali pasažieri pondelkového letu z brazílskeho Rio de Janeira. Lietadlo sa zrejme zrútilo do Atlantického oceánu, na ktorého hladine sa našli trosky. Príčiny nešťastia zostávajú aj naďalej nejasné, no nie je vylúčený ani výbuch na palube stroja, keďže podľa leteckých analytikov sa všetko muselo udiať veľmi rýchlo a s katastrofálnymi dôsledkami. Svoje tvrdenia opierajú o fakt, že stroj nestihol vyslať ani núdzový signál vysielaný na medzinárodnej frekvencii.

Lietadlo spoločnosti Air France typu Airbus 330 zmizlo z radarov na ceste z Ria de Janeiro do Paríža v pondelok. Príčina pravdepodobnej havárie je zatiaľ neznáma, no stroj pred stratou kontaktu vyslal niekoľko automatických hlásení o poruchách. Väčšina z nich sa týkala zlyhania elektronických systémov. Intenzívne pátranie po stroji s 228 osobami na palube prinieslo lokalizáciu trosiek v oblasti asi 640 kilometrov od brazílskeho súostrovia Fernando de Noronha, Trosky pravdepodobne pochádzajú z lietadla Air France. Na mieste spozorovali aj škvrnu od paliva, ktorá sa ťahá do vzdialenosti 20 kilometrov. Na pátraní po spadnutom lietadle sa zúčastňuje celkovo 11 brazílskych, francúzskych a amerických lietadiel.

Nelson Marinho drží v rukách rodinnú fotku...
Mariana Carvalho ukazuje fotografiu svojej...
+9Príslušník brazílskych vzdušných síl tesne pred...
debata chyba