V uviaznutom tanku prežil pod delostreleckou paľbou

O zážitkoch z Normandie hovorí, že práve tam mu počas druhej svetovej vojny najviac išlo o život. "Z tanku, ktorý nabehol na mínu, som po dlhých hodinách čakania konečne mohol vyskočiť a utekal som k našej línii, ako som nebežal nikdy," zaspomínal si pre Pravdu 87-ročný Štefan Miklánek, jeden z posledných žijúcich Slovákov, ktorí sa zúčastnili na vylodení v Normandii.

08.06.2009 16:13
Štefan Miklánek Foto: ,
Štefan Miklánek sa zúčastnil na vylodení v Normandii ako príslušník 21. armádnej skupiny generála Bernarda Montgomeryho.
debata

Zo Slovenska emigroval v novembri 1939 a postupne sa dostal až do Británie, kde sa ako vojak pripravoval na oslobodenie Európy spod nacistickej nadvlády.

Kedy ste dorazili k francúzskemu pobrežiu?

Nebol som medzi prvými, ktorí sa do Normandie dostali 6. júna 1944, ale až po nich. Priebežne sa vylodili státisíce spojeneckých vojakov; samozrejme, že naraz nemohli všetkých vyslať do Francúzska.

Ktorý deň vojny v Normandii bol pre vás najťažší?

Bol som tankista a keď sme sa raz pripravovali na útok, ako vždy bolo treba pred začiatkom ofenzívy odmínovať územie. Je to nebezpečná práca, naši odmínovači robili pod paľbou a zrejme sa veľmi báli o svoje životy, a preto rozkaz nesplnili presne do bodky. Faktom však tiež je, že hitlerovské jednotky kládli míny premyslene zákerne – niekde ich naukladali aj päť nad sebou, čiže nejaká mohla zostať v pôde.

Míny sa stali pre vás osudné?

Áno. Tank s veliteľom čaty prešiel bez problémov cez odmínované územie, ale pod naším nastal výbuch. Nabehli sme na mínu. Tretí tank nás obišiel, ale tiež došlo k explózii. My sme na jednom mieste trčali od piatej hodiny ráno až do tretej popoludní. Celý čas sme prežili pod delostreleckou paľbou.

Ako ste sa zachránili?

Mal nás prísť odtiahnuť jeden tank. Bolo však zjavné, že posádka mala strach. Zaujala vyčkávací postoj, tank sa skryl za zástavbu domov. Nemci ho však zbadali, začali ho ostreľovať a z očakávanej pomoci nič nebolo.

Čo sa stalo s tankom vášho veliteľa?

Uviazol v podmáčanej pôde. Veliteľ vystrčil hlavu a trochu ho škrabla guľka. Chcel sa pozrieť, kde by mohol byť ostreľovač, schytal druhý zásah a asi v šoku vyskočil z tanku. To bolo najhoršie, čo spravil. Ostreľovač ho vzápätí dorazil.

Ako ste sa napokon dostali do bezpečia z uviaznutia?

Naše jednotky v ten deň začali na chvíľu ustupovať, poslali nám rozkaz, že konečne môžeme opustiť tank. Utekal som tak rýchlo, ako som nebežal nikdy. Trielili sme pod nemeckou mínometnou paľbou, to boli minúty, keď mi doslova život visel na vlásku. Chvalabohu, dobehol som živý až k našej línii.

Mali spojenci dobré zásobovanie?

Áno, bol dostatok a ukazovalo sa, že sme na tom oveľa lepšie ako Nemci. Stalo sa napríklad, že sme objavili v rokline ich tanky, pretože už nemali pohonné hmoty, tak radšej sami vlastné zbrane zlikvidovali, aby nám zabránili použiť ich proti nim. Nemci nebojovali len o územie, ale veľmi chceli dobyť americké zásoby, čo sa im však nepodarilo.

debata chyba