Veľká voda v Česku zabíjala, vyžiadala si jedenásť obetí

Až po rozvidnení sa naskytol českým záchranárom i obyvateľom pohľad na škody, ktoré spôsobili povodne. Tie si v Česku vyžiadali jedenásť životov. Na najviac postihnutých miestach živel podľa svedkov vyčíňal viac ako pri rozsiahlych záplavách v roku 1997.

24.06.2009 18:17 , aktualizované: 26.06.2009 11:07
Záplavy v Česku Foto:
Záplavy na Vsetíncku, kde sa miestne toky vyliali z brehov a zaplavili cesty i rodinné domy.
debata

Jedenásť mŕtvych, stovky evakuovaných, dvetisíc odberateľov bez plynu a mnoho zničených domov, z ktorých hasiči zachraňujú ich obyvateľov, tak vyzerá štvrtkové ráno na strednej a severnej Morave a v Sliezsku. V stredu večer sa tadiaľ prehnali búrky a veľká voda, informuje portál iDnes.cz.

Najnovším smrteľným prípadom je prevrátenie nafukovacieho člna, na ktorom trojica vodákov splavovala rozvodnenú Vltavu. Jednému z nich sa nepodarilo doplávať na breh, pričom jeho telo zatiaľ nenašli. Nehoda sa stala pri obci Větřní na Českokrumlovsku. Prietok Vltavy v Českom Krumlove v tomto čase dosahoval asi šesťnásobok oproti normálnemu stavu.

Na Přerovsku medzi obami Bělotín a Polom hrozí pretrhnutie hrádze osemhektárového rybníka. Jeho hrádza, pôvodne široká asi tri až štyri metre, tečúca voda na niekoľkých miestach vymlela na súčasných 30 až 40 centimetrov. Ak by hrádza nevydržala, hrozí zatopenie obce Polom s tristo obyvateľmi.

Povodeň si už vyžiadala desať život. Záchranári krátko pred 14:00 našli muža pri riečke Grasmanke v Novom Jičíne. Deviatou potvrdenou obeťou je 45-ročný muž z Valašského Meziříčí. Prívalová vlna so sebou odniesla jeho vozidlo a táto udalosť ho pravdepodobne natoľko rozrušila, že dostal infarkt. Zúriaca povodeň sťažila posádke s lekárom prístup k pacientovi. Záchranári sa na miesto dostali vďaka pomoci hasičov, ktorí ho prepravili zásahovým vozidlom.

Obeťou je aj od stredy nezvestný muž, ktorého telo našli v obci Černotín. Je to prvá obeť na Olomoucku. Utopil sa aj 46-ročný muž zo Životic pri Novom Jičíne. Ďalší traja ľudia sa utopili v Jeseníku nad Odrou, posledná v novojičínskej mestskej časti Žilina. Ďalší dvaja ľudia potrebovali pomoc lekárov, ale pre vodu sa k nim nemohli dostať.

Naďalej zo zaplavených oblastí hasiči evakuujú ľudí, preto sa nedá vylúčiť, že počet obetí ešte narastie.

Niektoré oblasti v Rakúsku sú pod vodou

Mnohé miesta na severe Rakúska sa ocitli pod vodou. Po výdatných dažďoch, ktoré trvajú už viac ako 48 hodín, sa niektoré rieky na niekoľkých miestach vyliali z brehov. Hladiny ďalej stúpajú. V krajine uzavreli až päťdesiat ciest. Zasahuje i armáda. Hladiny riek stúpajú aj v Česku, Poľsku a na Slovensku.

Najhoršia situácia v Rakúsku je v spolkových krajinách Dolné a Horné Rakúsko. Zvlášť Dolné Rakúsko bolo povodňami zasiahnuté „masívne“. Voda zaliala veľkú časť oblasti. Popoludní tu so záplavami bojovalo 1700 hasičov. Ďalších 2500 bojovalo so živlom v Hornom Rakúsku. Na niektorých miestach už začala zasahovať aj armáda. V teréne je zatiaľ dvesto vojakov. Podľa kancelára Wernera Faymanna by mohlo v prípade potreby pomáhať až 10-tisíc mužov.

Mnohé rieky vystúpili z brehov. Na niektorých miestach odborníci hovoria zatiaľ o tridsaťročnej vode. Oblasť okolo dolnorakúskeho Amstettenu bola odrezaná od okolitého sveta. Na cestách bol meter vody. Podobne na tom boli aj ďalšie miesta na severe Rakúska. Miestne úrady uzavreli päťdesiat ciest. Neprejazdné sú pre zosuvy pôdy i niektoré cesty v Korutánsku.

Aj hladina Dunaja sa dostala nad výstražné značky. Na niekoľkých miestach začali rásť mobilné protipovodňové bariéry. Ohrozené je aj konanie festivalu na Dunajskom ostrove vo Viedni, kde má od piatka do nedele vystúpiť dvetisíc účinkujúcich na trinástich scénach. Ak bude hladina ďalej stúpať, usporiadatelia Donauinselfest zrušia. Bolo by to prvýkrát za 26 rokov jeho existencie.

Objavili sa aj správy, že by povodeň mohla mať aj prvé obete. Do rieky pri Štajerskom Hradci spadol v utorok terénny automobil. Napriek tomu, že polícia okamžite začala po vozidle a jeho prípadnej posádke pátrať, nenašla ich. Policajti si myslia, že automobil strhol silný prúd.

Na severe krajiny napršalo za posledné dva dni niekde až 207 litrov na meter štvorcový. Takéto množstvo zrážok padne podľa klimatológa Gerharda Hohenwartera raz za päťdesiat rokov.
Dodávku prúdu prerušili zatiaľ dve rakúske elektrárne. Zásobovanie energiami však zaistili z náhradných zdrojov.

V Poľsku sú tisícky domácnosti bez prúdu

Bez prúdu naopak po intenzívnych nočných búrkach zostali stovky domov v Poľsku. Popadané stromy tam zablokovali mnoho ciest, hasiči čerpajú vodu zo zatopených pivníc. Najvyšší povodňový stupeň platí na hornom toku rieky Odra, kde už voda zaliala niekoľko domov. Meteorológovia varujú, že na juhu Poľska by malo pršať ešte dva dni. Podľa hasičov zatiaľ nikto nebol zranený.

Vážna situácia je aj v poľských regiónoch, ktoré susedia s Českom a so Slovenskom. Asi šesťdesiat domov zostalo pod vodou po utorkovej búrke v meste Myślenice pri hraniciach so Slovenskom. S vodou v bytoch bojuje aj niekoľko rodín v dedinách pri českých hraniciach. Bez prúdu bolo v noci až 7500 domov na východe Poľska. Aj keď energetici väčšinu porúch opravili, bez elektriny je stále asi 1500 hospodárstiev.

Hladiny riek sa dvíhajú aj na Slovensku. Na Dunaji a Morave bol zatiaľ vyhlásený najnižší stupeň povodňovej aktivity. Morava však už v stredu zatopili pole v bratislavskej časti Devínska Nová Ves. Záplavy na okrajoch slovenského hlavného mesta nie sú ničím výnimočné. Podľa Pavla Virága zo Slovenského vodohospodárskeho podniku tu za vylievanie riek z brehov môže to, že nebola zatiaľ dokončená protipovodňová ochrana.

Vodohospodári očakávajú, že by sa situácia mohla v budúcich hodinách a dňoch ešte zhoršiť. Na durhý stupeň by sa Dunaj mohol dostať vo štvrtok. Kulminovať by mohol pravdepodobne v sobotu.

debata chyba