V Rakúsku sa situácia upokojila, s veľkou vodou teraz bojujú Poliaci

Poľsko zaznamenalo prvú obeť záplav. Veľká voda postihla najmä juhovýchod krajiny. Krízové štáby očakávajú ďalšiu povodňovú vlnu z českých riek. Na Slovensku stúpali hladiny Dunaja a Moravy, v bratislavskej časti Devín zaliala voda pobrežnú ulicu a parkovisko pod hradom. Pre západné Slovensko bol vyhlásený druhý výstražný povodňový stupeň. Voda postupne opadáva v Rakúsku, kde pokračujú upratovačské práce.

26.06.2009 15:54
záplavy, povodne, Poľsko Foto:
Hasiči evakuujú obyvateľov zaplavených domov pri poľskom meste Ropczyce.
debata

V poľskom meste Ropczyce na juhovýchode krajiny, ktoré veľká voda zasiahla najviac, sa podľa hasičov pomaly stabilizuje situácia. V noci muselo opustiť svoje domovy okolo šesťsto obyvateľov. Voda zatopila štyristo domov. O život prišiel muž v strednom veku. Našli ho ľudia na brehu rieky.

Tretí povodňový stupeň stále platí na niekoľkých miestach v poľsko-českom pohraničí, kde krízové štáby očakávajú príchod ďalšej vlny z českých tokov. V meste Vratislav a Jelenia Hora, ktoré ležia na poľskej strane Krkonôš, je zatopených niekoľko ciest, mestská hromadná doprava jazdí nepravidelne, polícia upozorňuje na „obrovské zápchy“ v metropole Dolného Sliezska. Voda zaliala domy tiež v Kladsku a stav ohrozenia platí v ďalších šestnástich lokalitách.

Pohotovosť vyhlásili vodohospodári na toku Odry. Voda sa dostala už aj do uhoľnej bane Silesia a uzavretá je naďalej stanica v meste Czechowice-Dziedzice, cez ktorú jazdia medzinárodné rýchliky z Prahy a Viedne do Krakova. Meteorológovia varujú, že silné búrky s krúpami môžu zasiahnuť juh a východ Poľska znovu v noci na sobotu.

Už vo štvrtok zasiahlo mesto Mielec tornádo, ktoré strhlo strechy zo siedmich domov. „Takáto situácia tu ešte nebola, naše vozidlá stoja na zatopených cestách, musíme cez mesto jazdiť motorovými člnmi,“ povedal novinárom hovorca hasičov Boguslaw Drozd.

Dunaj na Slovensko dosiahol 800 metrov, veľké škody nenarobil

Na Slovensku stúpal rozvodnený Dunaj pri Bratislave i v noci a jeho hladina dosiahla osem metrov. Voda zaliala časť obce Devín, väčšie škody však nespôsobila. Rieka sa rozliala aj na petržalskom brehu Bratislavy. Slovenský hydrometeorologický ústav vyhlásil pre západné Slovensko povodňové varovanie druhého stupňa, teda vyššie nebezpečenstvo. Vysokú vodu zaznamenala rieka Morava na slovenskej strane napríklad v Kopčanoch, ktoré ležia oproti moravským Mikulčiciam.

V Rakúska sa situácia upokojuje, pracujú na odpratávaní škôd

Podstatne vážnejšie škody ako na Slovensku si záplavy vyžiadali v Česku, odkiaľ hlásia okrem materiálnych škôd aj jedenásť obetí. Škody sa počítajú na stovky miliónov českých korún.
Hladiny riek ďalej klesajú v Rakúsku. Mnohé miesta na severe i východe krajiny skončili pod vodou, ktorá teraz pomaly opadáva. Stovky hasičov a vojakov, ktorí doteraz väčšinou budovali protipovodňové zábrany, tak začali na odpratávaní škôd. Nezastavili sa ani v noci. Odpratávali napríklad naplavené bahno z ciest, aby na nich mohla byť obnovená premávka. Rovnaká situácia je aj v ďalších častiach Rakúska.

Obyvatelia rakúskej obce Emmersdorf ležiacej 75... Foto: Reuters
záplavy, povodne, Rakúsko Obyvatelia rakúskej obce Emmersdorf ležiacej 75 kilometrov južne od Viedne, používajú na prepravu ulicami člny. Voda však už postupne opadáva.

Práce na odpratávaní škôd budú pokračovať aj cez víkend. Dolnorakúsky veliteľ hasičov Josef Buchta uviedol, že ich „koniec je v nedohľadne“. Podotkol tiež, že podľa zákona majú záchranári nárok na bezplatné očkovanie proti prípadnej nákaze. Teraz, keď sa brodia špinavou vodou a bahnom, by to bolo veľmi vhodné. V jednej obci na severe Rakúska sa už nakazilo znečistenou vodou štyridsať ľudí. Trpia hnačkami a ďalšími problémami.

Komisia v jednotlivých obciach medzitým začala spočítavať škody. Spolková krajina potom podľa toho uvoľní ďalšie peniaze na pomoc a odstraňovanie škôd.

Jedinou výnimkou je v súčasnosti rieka Litava, ktorej hladina sa dvíha. Preteká teraz ňou toľko vody ako pri ničivých povodniach v roku 1997. Na niektorých miestach je jej prietok šestnásťkrát vyšší ako obvykle. Aj keď podľa odborníkov nebezpečenstvo záplav „nie je aktuálne,“ stále hrozí.

Voda zaplavila aj ulice srbského hlavného mesta. V Belehrade sa ľudia brodili vodou. Situácia by sa mohla ešte zhoršiť. Meteorológovia totiž hlásia na budúce dni dážď.

Obyvatelia rakúskej obce Emmersdorf ležiacej 75...
debata chyba