Podvodník tisícročia, finančník Madoff, dostal 150-ročný trest

Americký finančník Bernard Madoff (71) bol za mnohomiliardové podvody pred súdom v New Yorku odsúdený na trest 150 rokov väzenia. Sudca Denny Chin tak vyhovel požiadavke prokuratúry, ktorá si vysoký trest vyžiadala. Madoff spreneveril až 65 miliárd dolárov.

29.06.2009 19:14
Madoff Foto: ,
Bernarda Madoffa privádzajú na vypočúvania v marci tohto roku na federálny súd v Manhattane v New Yorku.
debata

Madoffova investičná spoločnosť Bernard L. Madoff Investment Securities desiatky rokov fungovala na základe tzv. Ponziho schémy. Rovnako tak fungujú napríklad pyramídové hry, ľudovo zvané lietadlo, keď prví klienti dostávajú výnosy z peňazí klientov, ktorí sa zapoja neskôr. Na tých posledných klientov už však žiadne peniaze nezostávajú.

Madoffov obhajca Ira Sorkin sa snažil sudcov presvedčiť, že finančníka poslal za mreže len na dvanásť rokov. Ak sa vraj prihliadne k priemernej dĺžke ľudského života, mohol by sa Madoff teoreticky dožiť 83 rokov. Adekvátny trest, ktorý by splnil spoločenskú úlohu, by podľa Sorkina bolo dvanásť rokov. Aj tak by to vraj mohol byť pre Madoffa trest doživotný.

Luxusný apartmán vymení Madoff za väzenskú celu

Každú zimu sa Bernard Madoff zastavil v Palm Beach na Floride u svojho holiča pre to isté: ostrihanie za 65 dolárov, oholenie za 40 dolárov, pedikúru za 50 dolárov a manikúru za 20 dolárov. Salón Senia Figgliozziho navštevoval finančník z New Yorku 17 rokov, vždy keď trávil čas vo svojom dovolenkovom sídle za 11 miliónov dolárov. Až kým ho v decembri minulého roku nezatkli pre podozrenie z podvodov za vyše 50 miliárd dolárov (35,7 miliardy e­ur).

„Vždy sa správal ako džentlmen,“ povedal agentúre Bloomberg holič Figgliozzi. Šokovaný odhalením dodal: „To, čo robil, je pre mňa novinkou.“

Zatknutie bývalého šéfa technologickej burzy Nasdaq šokovalo Wall Street. Madoff dokázal priamo v centre finančného sveta takmer polstoročie prevádzkovať pyramídovú hru, vďaka ktorej obral o peniaze stovky ľudí vrátane celebrít. Peniaze do jeho fondov investovali dokonca aj firmy a renomované banky. Roky vyplácal investorom výnosy z nových vkladov. Finančnej kríze, ktorá odstavila prítok nových peňazí a dostupnosť úverov, však Madoffova pyramída odolať nedokázala.

Ako je možné, že vydržala tak dlho? Podľa denníka Financial Times najvýstižnejšie to vystihuje porekadlo „tichá voda brehy myje“. Madoff sa nikdy nesprával ako výstredný boháč. Na luxus si potrpel, no užíval si ho skôr v súkromí. Býval na Manhattane, len pár blokov od kancelárie, v apartmáne za sedem miliónov dolárov. Dvadsať rokov brával svoju manželku každý týždeň na večeru do luxusnej reštaurácie Palm v New Yorku. Vždy žiadal stôl v najlepšej časti reštaurácie. Veľa času však trávil vo víkendovom dome v Montauku na Long Islande či vo svojom luxusnom dovolenkovom sídle na Floride, kde v prístave parkovala aj jeho niekoľkomiliónová jachta.

Všade ho poznali a považovali za veľmi šarmantného muža. „Každý, s kým ste hovorili, ho vrelo odporúčal,“ povedala pre Bloomberg Marilyn Laneová, ktorá pred rokom spolu s manželom investovala milión dolárov do Madoffových fondov. Finančníka spoznali v Palm Beach Country Clube.

Investičnú firmu Bernard L. Madoff Investment Securities založil v roku 1960 z peňazí, ktoré zarobil počas štúdií na letných brigádach ako plavčík či inštalatér zavlažovacích systémov. Prvé peniaze mu zverili ľudia z newyorskej židovskej komunity a klienti z Palm Beach. Postupne mu však peniaze zverovali nielen boháči, ale aj bežní ľudia, ktorí do fondov vložili pár tisíc dolárov z celoživotných úspor. V 80. a 90. rokoch sa vypracovala na firmu s najväčším objemom obchodov na burze Nasdaq a zamestnávala stovky maklérov.

Aj vďaka osobnému šarmu či podporou charitatívnych akcií si získal rešpekt a vážené postavenie medzi newyorskou smotánkou. Ľudia sa podľa New York Times doslova bili o to, aby si v jeho fondoch mohli uložiť peniaze. Podľa údajov zo súdu malo v Madoffovej firme otvorené účty vyše 1 300 ľudí. Medzi obeťami pyramídovej hry boli podľa Financial Times napríklad herec Kevin Bacon, režisér Steven Spielberg, ale aj jeho vlastní príbuzní.

Prokurátor zhabal takmer všetok Madoffov majetok. Z jeho predaja by sa aspoň čiastočne mali odškodniť ľudia, ktorí v pyramídovej hre prišli o peniaze.

debata chyba