Sólyom: Nech hovoria zahraniční Maďari úradným jazykom. Maďarsky

Neobmedzené používanie maďarčiny na všetkých miestach je základnou podmienkou uchovania maďarskej identity, povedal maďarský prezident László Sólyom v reakcii na kontroverzný slovenský zákon o ochrane štátneho jazyka.

19.08.2009 13:58
Sólyom Foto:
Maďarský prezident László Sólyom
debata

Prezident to povedal na konferencii o právnych aspektoch používania jazyka. Ďalej vyhlásil, že úlohou štátu je pomôcť zabezpečiť Maďarom žijúcim v zahraničí, aby bola maďarčina uznaná ako úradný jazyk v regiónoch, v ktorých žijú. Maďarsko podľa neho zastáva názor, že slobodné používanie jazyka by malo byť základným právom.

Medzinárodnú konferenciu organizuje Maďarská akadémia vied ako reakciu na zákon, ktorý umožňuje na Slovensku od septembra trestať prehrešky proti slovenčine pokutou až do 5000 eur. Budapešť novelu považuje za znevýhodnenie maďarskej menšiny. Podľa Bratislavy je zákon v súlade s medzinárodnými štandardami a neobmedzuje minoritné jazyky.

Sankcie podľa zákona hrozia za používanie jazyka menšiny v oficiálnom styku v mestách a obciach, kde minorita tvorí menej ako pätinu obyvateľov. Podľa prezidenta Maďarskej akadémie viet Józsefa Palinkasa reštrikcie v používaní jazyka obmedzujú osobnú slobodu. Novela podľa neho obmedzuje aj niektoré podoby slovenčiny, ktoré sa odlišujú od oficiálne uznanej formy jazyka.

Maďarská akadémia vied usporiadala konferenciu z podnetu šéfa maďarskej parlamentnej skupiny liberálov Jánosa Kóku, ktorý navrhuje odklad účinnosti spochybňovanej slovenskej právnej normy. Maďarsko sa kvôli tomuto zákonu obrátilo okrem iného i na OSN.

Napäté vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom budú pravdepodobne pokračovať. Sólyom sa 21. augusta chystá na súkromnú návštevu Slovenska, pri ktorej sa má v Komárne zúčastniť na odhalení sochy uhorského kráľa Štefana.

Akciu organizuje magistrát mesta, maďarská samospráva tu odmieta povoliť umiestnenie súsošia Cyrila a Metoda.

debata chyba