Honecker sa Gorbačovovi nehodil. Chcel ho zvrhnúť?

Mala to byť výstraha pre ostatných? Denník Berliner Morgenpost uviedol, že sovietsky líder Michail Gorbačov zvažoval odstránenie vodcu Nemeckej demokratickej republiky Ericha Honeckera.

20.08.2009 10:56
Erich Honecker, Michail Gorbačov Foto:
Súdružské zvítanie Michaila Gorbačova s Erichom Honeckerom. Sovietsky líder však podľa denníka Berliner Morgenpost plánoval proti nemeckému kolegovi puč.
debata

Časť starej komunistickej gardy v krajinách sovietskeho bloku sa totiž na Gorbačovovu perestrojku dívala podozrievavo. Plánovaný puč mohol byť aj upozornenie pre každého, kto by sa proti reformnému kurzu Kremľa staval príliš otvorene.

Podľa nemeckého denníka sa na príprave puču mali podieľať tajné služby oboch krajín. Na jar roku 1987 sa v Drážďanoch stretla zostava mocných mužov. Z Moskvy pricestoval Vladimir Krjučkov. Jeden z vedúcich predstaviteľov KGB mal v tom čase ku Gorbačovovi veľmi blízko, hoci o štyri roky neskôr už zorganizoval puč proti nemu. Nemeckú stranu zastupoval Markus Wolf, ktorý len nedávno skončil po 34 rokoch vo vedení tajnej služby. Tretím dôležitým a dnes už jediným žijúcim účastníkom schôdzky bol Hans Modrow, dlhoročný šéf drážďanských komunistov a predstaviteľ reformného prúdu v NDR.

Práve Modrow mal Honeckera údajne nahradiť. Stretnutie pre Berliner Morgenpost potvrdil, o puči však nepovedal ani slovo. "Bol som 4. marca 1987 na schôdzke v budove Zjednotenej socialistickej strany Nemecka v Drážďanoch, na ktorej boli prítomní aj Wolf a Krjučkov. Ten chcel vedieť, čo si myslím o situácii v NDR,“ citoval denník súčasného šéfa Rady starších Ľavicovej strany.

Gorbačov tvrdí, že si na nič podobné nespomína. "Nepamätá si, že by Krjučkova posielal za Modrowom,“ uviedla pre noviny Karen Karagesianová, hovorkyňa posledného sovietskeho komunistického vodcu. "Ani si to nemusí pamätať, pretože nebol informovaný o každom kroku Krujčkova, ktorý sa o rok neskôr stal šéfom KGB.“

Výmena Honeckera za Modrowa však nakoniec nevyšla, lebo Wolf nezískal dostatočnú oporu v bezpečnostných zložkách. Proti bola najmä armáda a Honeckerovo postavenie bolo stále veľmi silné. Modrowova šanca prišla až s pádom režimu v roku 1989, keď sa stal posledným komunistickým premiérom.

"V roku 1987 nebol Honecker ešte taký zraniteľný ako o dva roky neskôr,“ povedal pre Pravdu historik Mike Dennis z Wolwerhamptonskej univerzity. "Stále bol kľúčová postava v snahe o zlepšenie vzťahov medzi východným a západným Nemeckom,“ hovorí Dennis.

Bývalý sovietsky veľvyslanec v západnom Nemecku Valentin Falin tvrdí, že Gorbačov jednoducho Honeckera nemal rád. "Okrem iného aj preto, že nechal strieľať ľudí na hraniciach,“ cituje Berliner Morgenpost Falina. Podľa neho Gorbačov Honeckerovi v septembri 1988 povedal: ,Ak máte problém vysvetľovať našu politiku, zavolajte mi, prídem k vám a spoločne verejnosti objasníme, či to, čo robíme, je, alebo nie je socializmus.“

Napriek tomu expert na dejiny NDR Kay Schiller z Durhamskej univerzity pochybuje, že sa puč proti Honeckerovi naozaj pripravoval. "Je to príbeh, o ktorom sa dlho hovorí. Zatiaľ však neexistuje jediný dokument, ktorý by to potvrdil. Gorbačovovi by sa viac páčilo reformne orientované vedenie NDR, ale nebol to typ, ktorý by veril v puče a prílišné zasahovanie do záležitostí iných krajín. Veď posledným lídrom v sovietskom bloku, ktorého Moskva odstránila, bol v roku 1969 Alexander Dubček v Československu,“ pripomína pre Pravdu Schiller.

debata chyba