Lukašenko sfalšoval výsledky volieb - vo svoj neprospech

Lukašenko tvrdí, že jeho popularita bola v marci 2006 taká vysoká, že skutočným výsledkom by nikto neuveril.

27.08.2009 17:07
Lukašenko Foto:
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko
debata

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko vo štvrtok priznal, že zmanipuloval výsledky posledných prezidentských volieb, no vo svoj neprospech. Jeho popularita bola totiž podľa neho taká vysoká, že by skutočným výsledkom nikto neuveril.

V rozhovore pre ruský denník Izvestja Lukašenko povedal, že vo voľbách v marci 2006 získal až 93 percent hlasov, ale z „psychologických dôvodov“ dal toto číslo znížiť. „Dal som príkaz, aby to nebolo 93 percent, ale niečo okolo 80 percent, presné číslo si už nepamätám. Ak dostanete nad 90 percent, ľudia to psychologicky odmietnu prijať. Ale bola to pravda,“ vyhlásil bieloruský líder.

Posledný európsky diktátor, ako Lukašenka nazýva celá Európa s výnimkou Ruska, získal 82,6 percenta hlasov voličov. Hlavný opozičný kandidát Alexander Milinkevič získal len šesť percent hlasov. Medzinárodní pozorovatelia odsúdili voľby ako nedemokratické a opozícia označila ich výsledky za sfalšované, čo však vtedy Lukašenko poprel. Výsledky volieb viedli k masovým demonštráciám.

debata chyba