Antisemitizmus v Maďarsku vzrastá vždy pred voľbami, tvrdí prieskum

Každé štyri roky, vždy v období pred parlamentnými voľbami, vzrastajú v Maďarsku antisemitské tendencie, a po voľbách opäť klesnú. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Szonda Ipsos.

04.09.2009 20:11
debata

Bez započítania sezónnych výkyvov sa hranica antisemitizmu v Maďarsku pohybovala za posledné dva roky v priemere okolo 10 percent. Uviedol v piatok v komentári k prieskumu maďarský sociológ András Kovács. Podľa posledného prieskumu, zrealizovaného medzi 27. júnom a 3. júlom na reprezentatívnej vzorke 1000 dospelých, vyjadrilo 10 percent opýtaných protižidovské pocity. Pre porovnanie, v roku 1993 sa hranica antisemitizmu pohybovala okolo 14 percent.

Kovács zo Stredoeurópskej univerzity ďalej novinárom pri pamätníku holokaustu v Budapešti povedal, že 11 percent extrémnych antisemitov v Maďarsku nepopiera fakt holokaustu. Popieranie holokaustu nie je „otázkou nevedomosti“, ale súčasťou „legitimizácie“ protižidovských nálad. „Popieranie holokaustu však v posledných dvoch rokoch vzrástlo,“ dodal.

Sociológ varoval, že nárast počtu osôb popierajúcich existenciu tejto historickej udalosti je spojený s množiacimi sa internetovými stránkami a inými médiami, ktoré upevňujú predsudky.

debata chyba