Za znásilnenie a vraždu irackého dievčaťa dostal americký vojak doživotie

Bývalého amerického vojaka odsúdili za znásilnenie a vraždu irackého dievčaťa, ako aj za vyvraždenie jej najbližšej rodiny. Stevena Dalea Greena súdy uznali vinným ešte v máji tohto roka, konečný verdikt o výške trestu však padol až v piatok.

04.09.2009 21:40
debata

Podľa prokuratúry bývalý vojak v roku 2006 najskôr znásilnil 14-ročnú Abír al-Džanábiovú, neskôr ju zabil a následne zavraždil jej matku, otca aj šesťročnú sestru priamo v ich dome. Greena považujú za člena päťčlenného gangu amerických vojakov, ktorí pašovali whisky cez kontrolné stanovište Mahmudíja neďaleko Bagdadu.

Traja Greenovi spolupáchatelia dostali za účasť na útoku takisto doživotie, rozsudok však vyniesli vojenské súdy, ktoré ich tak budú môcť po 10 rokoch podmienečne prepustiť. Štvrtého muža odsúdili na 27 rokov za to, že sa celému incidentu prizeral. Greena súdil civilný súd, pretože ho ešte pred obvinením vyhodili z armády pre „poruchu osobnosti“.

Prokuratúra voči nemu požadovala trest smrti, súd sa však nakoniec uzniesol na udelení piatich po sebe nasledujúcich doživotných trestov bez akejkoľvek možnosti podmienečného prepustenia. „Ak by som neodišiel do Iraku, nikdy by ste ma neprichytili pri niečom takomto,“ vyhlásil na svoju „obhajobu“ bývalý vojak.

debata chyba