Maďari sa chcú zmieriť, Bratislava sa však má ospravedlniť

Drvivá väčšina Maďarov podporila rozhodnutie premiéra Gordona Bajnaia rokovať so svojím slovenským kolegom Robertom Ficom, prajú si však tiež, aby sa Bratislava ospravedlnila za to, že slovenské úrady nepovolili prezidentovi Lászlóovi Sólyomovi vstup na územie Slovenskej republiky. Podľa prieskumu podporuje stretnutie Bajnaia s Ficom 87 percent Maďarov a 83 percent susedov dúfa, že sa Slovensko ospravedlní.

10.09.2009 07:44 , aktualizované: 10:19
debata

Premiéri susedských krajín by sa dnes na schôdzke v severomaďarskom meste Szécsény mali pokúsiť upraviť napätie medzi krajinami. Názory respondentov, ktoré prinieslo štvrtkové vydanie denníka Népszabadság, sa v závislosti na sympatiách k politickým stranám nelíšia.

Maďari dúfajú, že sa premiérom podarí dohodnúť sa na spolupráci v boji proti radikálnemu nacionalizmu. Vedenia krajín by mali podľa nich vytvoriť komisiu zostavenú z významných osobností a vydať knihu o spoločnej histórii. Obyvatelia Maďarska si ďalej prajú, aby sa rozvinula cestná infraštruktúra medzi oboma krajinami, uvádzajú výsledky prieskumu.
Takmer 71 percent respondentov súhlasí s tvrdením, že slovenský jazykový zákon „je namierený najmä proti Maďarom“ a väčšina odsúdila krok Slovenska, ktoré 21. augusta zamietlo maďarskému prezidentovi vstup do krajiny

Premiéri Bajnai a Fico prerokujú v prihraničnom meste Szécsény najmä otázky spojené s úpravou slovenského zákona o štátnom jazyku v súlade s normami Európskej únie. Dôležitou témou bude aj problém rastúceho vplyvu antisemitizmu, protirómskeho extrémizmu a xenofóbnych tendencií v oboch krajinách.

Nebuďme ako deti na pieskovisku, odkázal pred stretnutím Bajnai

Maďarský premiér Gordon Bajnai dúfa, že na štvrtkovom rokovaní so slovenským premiérom Robertom Ficom sa podarí znova vybudovať dôveru medzi oboma krajinami. Povedal to v stredu večer v rozhovore pre maďarskú súkromnú televíziu TV2.

Európa by podľa neho rada videla, že sa Maďarsko a Slovensko správajú ako dve vyspelé európske krajiny, ktoré rešpektujú konvencie o ochrane menšín, a nie ako „dve malé deti, ktoré sa hašteria na pieskovisku a utekajú pred vychovávateľkou v škôlke“.

Bajnai nechce, aby zo štvrtkového rokovania v maďarskom meste Szécsény odchádzala jedna strana ako víťaz a druhá ako porazený, zvíťaziť by podľa neho mohli obe strany.

debata chyba