Fico vytrel s Bajnaim podlahu, tvrdí maďarský Fidesz

Maďarská opozícia krátko po skončení stretnutia premiérov Maďarska a Slovenska podrobila tvrdej kritike jeho závery. Podľa predsedu zahraničného výboru maďarského parlamentu utrpela Budapešť fiasko.

10.09.2009 22:24
Fico, Bajnai Foto:
Slovenský premiér Robert Fico (vľavo) s maďarským premiérom Gordonom Bajnaiom po skončení rokovania.
debata

Maďarská opozícia je nespokojná so závermi stretnutia premiéra Gordona Bajnaiho a jeho slovenského kolegu Roberta Fica. Nevoľu s dosiahnutými výsledkami štvrtkového rokovania v maďarskom prihraničnom mestečku Szecsény vyjadril predovšetkým predseda zahraničného výboru maďarského parlamentu za opozičný FIDESZ Zsolt Németh.

Podľa neho totiž „Fico vytrel Bajnaim podlahu“. Ako zároveň uviedol, stretnutie bolo zlyhaním a Maďarsko utrpelo fiasko. Svoje vyjadrenia odôvodnil faktom, že spoločné vyhlásenie oboch lídrov neobsahuje ospravedlnenie Slovenskej republiky za „vykázanie“ prezidenta Lászlóa Sólyoma. Némethovi sa taktiež nepozdáva to, že Budapešť si nestanovila revíziu slovenského jazykového zákona ako podmienku pre ďalšiu vzájomnú spoluprácu.

So závermi stretnutia Fico-Bajnai sa nestotožňuje ani opozičné Maďarského demokratické fórum (MDF). Ako uviedol jeho člen Szabolcs Kerék-Bárczy, schôdzku nie je možné nazvať úspešnou, keďže v záverečnom spoločnom vyhlásení oboch lídrov absentuje pomenovanie zdrojov a príčin aktuálneho napätia a poškodených diplomatických vzťahov.

Premiéri Maďarska a Slovenska sa zišli vo štvrtok s cieľom zlepšiť napäté vzťahy medzi Budapešťou a Bratislavou. Obaja lídri boli aj v atmosfére stupňujúceho sa napätia vo vzájomných slovensko-maďarských vzťahoch veľmi zmierliví vo vyjadreniach – Fico označil rámec schôdzky za konštruktívny a priateľský.

Podľa Bainaia treba pri vyhrotených vzťahoch postupovať podľa etických zvyklostí Európskej únie a to tak, že si partneri problémy vydiskutujú. Ako na toto margo dodal slovenský premiér, dialóg musí byť permanentný. Výsledkom ich schôdzky je jedenásťbodová deklarácia, ktorej plnenie si podľa premiérov bude môcť verejnosť odsledovať sama.

debata chyba