Hľadač pokladov vyrazil Britom dych, našiel kilá anglosaského zlata

Najväčší zlatý poklad z dôb anglosaského Anglicka objavili v britskom grófstve Staffordshire. Nález, ktorý pravdepodobne pochádza zo 7. storočia, obsahuje asi päť kilogramov zlata a 2,5 kilogramu striebra. Medzi 1500 vzácnymi predmetmi je i vojnová výzbroj a výstroj.

24.09.2009 13:02 , aktualizované: 15:51
anglosaský poklad Foto:
Šťastný Terry Herbert sa pýši malou časťou nájdeného pokladu.
debata

Zlato našiel v poli jedného svojho známeho v júli amatérsky hľadač pokladov Terry Herbert, ktorý s detektorom kovu pátra po pokladoch už 18 rokov. „Je to presne to, o čom hľadač pokladov sníva. Tomu obrovskému množstvo sa však ani nechce veriť,“ komentoval svoj šťastný deň päťdesiatpäťroč­ný muž.

„Mám jednu frázu, ktorú vždy používam, keď sa snažím niečo nájsť: ‚Duchovia minulosti, zaveďte ma na miesto, kde ležia mince‘. V ten deň som však slovo mince, nahradil slovom zlato. Neviem, prečo som to vtedy povedal, ale myslím si, že ma niekto počúval a podvedome zaviedol na miesto, kde som našiel tento poklad,“ dodal štastný Herbert.

Médiá odhadujú, že Herbert ako nálezca dostane od štátu minimálne milión libier (približne 1,1 mi­lióna eur), možno ale aj niekoľkonásobne viac. V takýchto prípadoch býva zvykom, že sa nálezca o odmenu podelí rovným dielom s majiteľom pozemku, na ktorom poklad našiel.

Vyčísliť cenu pokladu, ktorého súčasťou je napríklad helma alebo rukoväte a hlavice mečov vykladané drahými kameňmi, kresťanské kríže a mince, podľa expertov potrvá zrejme viac ako rok. Už teraz je však zrejmé, že ide o väčšie množstvo zlatých artefaktov, ako skrýval slávny anglosaský hrob v Sutton Hoo, ktorý ukrýval do roku 1939 1,5 kilogramu zla­ta.

Archeologička a bývalá zamestnankyňa Britského múzea Leslie Websterová nález prirovnala k jednému z najznámejších iluminovaných rukopisov na svete zvanému Book of Kells, ktorý je vystavený v Dubline. „Je to, ako by sa našlo nové Lindisfarneské evanjelium (Lindisfarne Gospels) alebo nová Kniha z Kellsu (Book of Kells),“ povedala Websterová.

Presné miesto nového nálezu nezverejnili. Poklad sa teraz nachádza v múzeu v Birminghame a niektoré z predmetov vystavia od piatku do 13. októbra aj pre verejnosť.

Miestne múzeá usilujú o to, aby poklad zostal v Staffordshire.

Mapa Británie v anglosaskej dobe. Zlatý poklad... Foto: Daily Mail
Anglosaské Anglicko Mapa Británie v anglosaskej dobe. Zlatý poklad pochádza z centrálnej oblasti Mercia.
Šťastný Terry Herbert sa pýši malou časťou...
Šťastný Terry Herbert sa pýši malou časťou...
+9Jeden z predmetov anglosaského zlatého pokladu.
debata chyba