Lebka nemusí byť Hitlerova, máme predsa zuby, krútia hlavami Rusi

Rusko pobúrili medializované informácie, podľa ktorých americkí vedci spochybnili smrť Adolfa Hitlera 30. apríla 1945 v jeho berlínskom bunkri. Urobili tak na základe výsledkov analýz DNA, ktorými údajne skúmali fragment lebky vodcu nacistickej ríše.

30.09.2009 08:29
Vladimir Kozlov Foto: ,
Zástupca riaditeľa Ruského štátneho archívu Vladimir Kozlov tvrdí, že Rusi vedia, že prestrelená časť lebky nemusí patriť Adolfovi Hitlerovi.
debata

„Nikdy sme neuvoľnili žiadny materiál na podobnú expertízu. Oficiálne sa to stať nemohlo, preto nerozumiem, odkiaľ mohol vziať tento človek (Nick Bellantoni, archeológ z connecticutskej univerzity, ktorý mal lebku skúmať, pozn. red.) fragmenty na výskum. Celý čas ich držíme v trezore, kam majú prístup dvaja či traja ľudia,“ povedal pre ruské internetové noviny Life zástupca riaditeľa Ruského štátneho archívu Vladimir Kozlov. „Posledné štyri roky človek s takým menom v archíve nebol,“ cituje zas Kozlova tlačová agentúra RIA Novosti.

Archeológ z connecticutskej univerzity Nick... Foto: wili-am.com
Nick Bellantoni Archeológ z connecticutskej univerzity Nick Bellantoni.

Kozlovi sa už vôbec nepozdáva spôsob, akým Bellantoni opísal získavanie materiálu z lebky. Vzorku DNA vraj odobral pomocou vatového tampónu a celý úkon mu zabral asi jednu hodinu. „Pre archivára by to bola svätokrádež. Žiaden z nich by mu to nedovolil,“ uviedol.

Americký archeológ pritom tvrdí, že časť lebky s dierou po guľke skúmal a dospel k záveru, že „jej "majiteľkou“ bola maximálne 40-ročná žena":[http://spravy.pravda.sk/…/sk_svet.asp?…]. Vychádzal z hrúbky lebečných kostí a švov medzi nimi.

Rusi však prízvukujú, že ak by sa aj nejakým spôsobom v archíve k lebke dostal, vychádzal z falošných predpokladov. Nikdy totiž netvrdili, že určite patrí Hitlerovi. „Nikto nikdy mu ju so stopercentnou istotou nepripisoval. Ku kauze jeho smrti máme u nás šesť zväzkový materiál a niekoľko vecných dôkazov. Pri tomto je však jasne napísané: ‚Fragment lebky. Dá sa predpokladať, že Hitlerov‘,“ vysvetľuje Kozlov.

Upozorňuje pritom na iný dôkazový materiál, ktorý údajne spoľahlivo dokazuje, že Hitler v bunkri naozaj koncom apríla posledného roku vojny zomrel. Ide o spodnú čeľusť so zubami. Na ich základe sa podarilo identifikovať vodcovo spálené telo. Túto časť lebky našli Rusi ešte na jar roku 1945, kdežto spornú prestrelenú temennú časť až o rok neskôr, keď sa k miestu jeho smrti vrátila zvláštna jednotka NKVD.

Keby sa vraj porovnala DNA odobratá zo zubov s genetickým materiálom od priamych príbuzných, s najväčšou pravdepodobnosťou by sa dokázalo, že čeľusť patrila jednému z najväčších zločincov v dejinách ľudstva. „Ak chce niekto dokázať, že v bunkri nezomrel, musel by vyvrátiť reálne dôkazy a nie falošné,“ uzavrel Kozlov.

Medzi historikmi všeobecne prijímaná verzia Hitlerovej smrti vraví, že krátko pred dobytím svojho bunkru sovietskymi vojskami blízko Reichstagu v Berlíne, spáchal vo veku 56 rokov samovraždu. Spravil tak spoločne so svojou manželkou Evou Braunovou, keď najprv prehrýzol kyanidovú kapsulu a následne si z pištole Walther 7.65 vpálil do hlavy guľku.

Berlínsky bunker Adolfa Hitlera, v ktorom... Foto: blogspot.com
bunker Adolfa Hitlera Berlínsky bunker Adolfa Hitlera, v ktorom spáchal samovraždu.

Jeho telesné pozostatky vyniesli podľa očitého svedectva jeho verní v deke pred bunker, poliali ho benzínom a následne spálili v kráteri. Tam ho nakoniec s Brau­novou i s jeho obľúbeným nemeckým ovčiakom Blondi pochovali.

debata chyba