Kto vyvolal vojnu? Vyšetrovatelia prisúdili vinu Gruzínsku

Vojnu s Ruskom v auguste 2008 vyvolalo Gruzínsko, ale Moskva predtým svojimi provokáciami vyhrotila napätie v regióne. K tomuto záveru dospela komisia expertov, ktorá na žiadosť Európskej únie analyzovala vznik konfliktu medzi oboma krajinami a v stredu v tejto súvislosti vydala správu.

30.09.2009 15:59 , aktualizované: 16:58
Gruzínsko, Osetsko, Rusko Foto: ,
Osetský separatistický bojovník.
debata

„Bombardovanie Cchinvali jednotkami gruzínskej armády počas noci zo 7. na 8. augusta 2008 znamenalo začiatok ozbrojeného konfliktu veľkých rozmerov v Gruzínsku,“ uvádza sa v správe, ktorej text komisia zverejnila na svojich internetových stránkach. „Bol to však len vrcholný bod dlhého obdobia zvyšovania napätia, provokácií a incidentov“ medzi budúcimi bojujúcimi stranami, uvádza sa v správe, ktorá tak ukazuje na spoluvinu Ruska.

Od bleskovej vojny minulý rok v auguste, ktorá sa skončila zdrvujúcou porážkou Gruzínska a vyhlásením nezávislosti jej dvoch separatistických regiónov Južného Osetska a Abcházska, sa obe krajiny navzájom obviňujú z jej rozpútania. Gruzínsky prezident Michail Saakašvili tvrdí, že reagoval na pokus ruskej armády o inváziu na územie Gruzínska. Moskva zase argumentuje tým, že bola nútená zasiahnuť na obranu národov oboch povstaleckých republík.

Podľa záverov správy nič nedokazuje tomu, že v dobe, keď gruzínske sily v noci zo 7. na 8. augusta odštartovali nepriateľské akcie o získanie kontroly nad spurným Južným Osetskom, by zároveň prebiehala invázia ruských jednotiek na územie tejto oblasti. Gruzínsko teda bombardovalo hlavné mesto Južného Osetska Cchinvali.

Gruzínska matka počas vojenského konfliktu čaká... Foto: AP, SITA
Gori, Gruzínsko, Rusko, vojna Gruzínska matka počas vojenského konfliktu čaká na odvoz, ktorý ju mal z nebezpečného domova odviezť do utečeneckého tábora.

Správa však neušetrila od kritiky ani Rusko. Podľa nej nesie Moskva svoju časť zodpovednosti za konflikt, pretože týždne a mesiace pred vojnou sa zamerala na stratégiu stupňovania napätia v oboch povstaleckých provinciách a okolo nich.

V správe údajne Rusko obvinili tiež z toho, že porušovalo medzinárodné právo, najmä keď vtrhlo počas konfliktu na gruzínske územie mimo hranice Južného Osetska. Autori správy mu tiež vytkli, že vydávalo ruské pasy obyvateľom Abcházska a Južného Osetska, čo viedlo k nárastu napätia s Gruzínskom. Správa zdôrazňuje, že zodpovednosť je na oboch stranách. Agentúra AP napísala, že správa naznačuje, že proti Gruzíncom v Južnom Osetsku bola praktizovaná politika etnických čistiek.

„Urobili sme zodpovedné, čestné a jasné závery,“ povedal zdroj blízky komisii, ktorý zároveň zdôraznil, že zmyslom správy nie je prilievať znovu olej do ohňa medzi oboma znepriatelenými krajinami. „Nechceme, aby naša správa bola podkladom pre nové súdne stíhanie,“ uviedol tento zdroj. „Ak môžeme prispieť k hlbšiemu uvedomeniu, potom sme urobili dobrú prácu,“ dodal.

Gruzínci sa rozutekali po príchode ruských... Foto: AP, SITA
Gori, Gruzínsko, Rusko, vojna Gruzínci sa rozutekali po príchode ruských vojakov do ich dediny.

Aj keď správa kladie zodpovednosť za rozpútanie konfliktu aj na Rusko, evidentne horšie vyznieva pre Gruzínsko, ktoré sa celú dobu vydávalo za obeť ruskej agresie.

Rusko prostredníctvom svojho veľvyslanca pri EÚ uvítalo, že medzinárodné vyšetrovanie dokázalo vinu Gruzínska za vyvolanie minuloročného konfliktu. „Kto prvý začal? Na túto otázku dáva správa jednoznačnú odpoveď,“ vyhlásil Vladimir Čižov podľa agentúry RIA Novosti. Moskva vraj správu vníma ako „celkovo objektívnu“, v dokumente sa nevyskytuje výraz „agresie“, ale pripomína ostreľovanie juhoosetskej metropoly Cchinvali gruzínskymi silami ako začatok vojny.

„Potvrdzuje to ruský názor, nie je to proruská správa, komisia odviedla dokonalú prácu,“ povedal novinárom v Bruseli Čižov.

Gruzínsko v prvej reakcii odmietlo, že by správa obvinila Tbilisi z rozpútania nepriateľstva. „V tejto správe nenájdete ani jediné slovo o tom, že by Gruzínsko rozpútalo vojnu,“ povedal v Tbilisi novinárom gruzínsky štátny minister Temur Iakobašvili.

Podľa serveru NEWSru.com experti očakávali, že správa obviní Tbilisi a Moskvu skritizuje za neprimeranú reakciu, takže v dôsledku utrpí prestíž Gruzínsko ako mladá demokracia v zahraničí – a preto vraj bolo zverejnenie dokumentov odložené z konca júla na koniec septembra.

Správu, na ktorej sa podieľalo devätnásť expertov, špecialistov na medzinárodné právo, na ľudské a humanitárne práva, ktorí sa opierali o vojenské ahistorické dokumenty, v stredu odovzdajú stranám, ktorých sa týka. Komisia pracovala pod vedením renomovanej švajčiarskej diplomatky Heidi Tagliaviniovej.

Útok ruskej armády neďaľeko dediny Kurga.
Gruzínske jednotky sa snažia zneškodniť...
+47Gruzínski vojaci ustupujú pred ruskou ofenzívou.
debata chyba