Saakašvili musí odstúpiť, ohrozuje stabilitu krajiny, tvrdí opozícia

Okamžité odstúpenie gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho požadovala popredná predstaviteľka miestnej opozície Nino Burdžanadzeová. Po zverejnení správy expertov Európskej komisie, ktorí konštatovali, že minuloročnú vojnu s Ruskom začalo Gruzínsko, podľa Burdžanadzeovej už nie je možné, aby Saakašvili vo funkcii hlavy štátu zotrval.

01.10.2009 17:31
Saakašvili Foto:
Gruzínsky prezident Michail Saakašvili
debata

„Správa je novým dôkazom, že máme nezodpovedného a slabého lídra, ktorý ohrozuje stabilitu krajiny a vedie ju do slepej uličky. Taký líder nemá právo viesť krajinu,“ uviedla vo vyhlásení Burdžanadzeová.

Táto bývalý predsedníčka gruzínskeho parlamentu patrila dlho k spojencom prezidenta, ktorého k moci ako prozápadného politika vyniesla tzv. revolúcia ruží v roku 2003. Niekoľko mesiacov pred vypuknutím minuloročnej krátkej vojny s Ruskom Burdžanadzeová prešla do tábora opozície a stala sa z nej veľká kritička prezidenta.

Expertná správa Európskej komisie o gruzínsko-ruskom konflikte robí Gruzínsko a teda Saakašviliho zodpovedným zo začatia vojny, i keď zároveň obviňuje Moskvu z dlhodobých provokácií, z neprimeranej vojenskej reakcie a tiež z etnických čistiek.

Gruzínska opozícia požadovala Saakašviliho odstúpenie už na jar tohto roku, keď týždne demonštrovala v centre hlavného mesta Tbilisi. Saakašvili podať demisiu odmietol. Podľa znalcov gruzínskych vnútrpolitických pomerov má rozštiepená opozícia, ktorej chýba vodca, ktorý by ju zjednocoval, len malé šance na to, že by Saakašviliho vypudila z čela štátu pred vypršaním jeho druhého mandátu v roku 2013.

debata chyba