Česko ratifikuje Lisabon do konca roka. Fischer to sľúbil Barrosovi

Český premiér Jan Fischer uistil predstaviteľov Európskej únie, že Lisabonskú zmluvu reformujúcu inštitúcie únie schvália v ČR do konca roka 2009. Fischer to vyhlásil v stredu počas videorozhovoru s predsedom Európskej rady Fredrikom Reinfeldtom, predsedom Európskej komisie Josém Manuelom Barrosom a predsedom Európskeho parlamentu Jerzym Buzekom o ratifikácii Lisabonskej zmluvy v Česku.

07.10.2009 16:50
Jan Fischer Foto:
Český premiér Jan Fischer počas videokonferencie z úradu vlády v Prahe do Bruselu so šéfom Európskej komisie Josém Manuelom Barrosom a švédskym premiérom Fredrikom Reinfeldtom. Odlet Fischera do Bruselu mu znemožnila porucha lietadla.
debata

Podľa Fishera „otázkou nie je, či zmluvu schvália, ale kedy“. Český premiér zdôraznil, že Praha má predpoklady, že ratifikáciu ukončí do konca roka. Fischer sa po neúspešnom odlete do Bruselu na kľúčovú schôdzku nakoniec musel s európskymi lídrami spojiť prostredníctvom videokonferencie. Lietadlo vládnej delegácie totiž malo poruchu na hydraulike.

Český premiér ďalej dodal, že všetky české vlády vždy podporovali dokončenie ratifikácie Lisabonskej zmluvy a usilovali sa o ňu. Reinfeldtovi a Barrosovi ďalej pripomenul, že ratifikačný proces na úrovni oboch komôr parlamentu sa už skončil a momentálne sa čaká na výrok Ústavného súdu ČR, ktorý sa momentálne zaoberá sťažnosťou 17 senátorov a posudzuje zlučiteľnosť reformnej zmluvy s českou ústavou.

Po verdikte súdu bude na zmluve chýbať iba podpis českého prezidenta Václava Klausa, ktorý je však známy svojimi protieurópskymi názormi a odporom voči dokumentu. „Zo všetkých signálov, ktoré mám, usudzujem, že nebude dôvod, aby prezident Klaus podpis Lisabonskej zmluvy odkladal, pokiaľ ústavný súd rozhodne, že dokument nie je v rozpore s českým ústavným poriadkom,“ dodal premiér.

Európski lídri Fishera uistili, že únia neplánuje vytvárať na Českú republiku v súvislosti s ratifikáciou dokumentu žiadny nátlak. „Rešpektujeme ratifikačný proces v Českej republike. Je to proces, ktorý prebieha v mnohých krajinách,“ uviedol šéf švédskeho predsedníctva Reinfeldt.

Čerstvo zvolený predseda Európskeho parlamentu Jerzy Buzek plánuje v piatok cestu do Prahy, kde by sa rád stretol s prezidentom Václavom Klausom „Neplánujem ale vytvárať akýkoľvek pocit nátlaku,“ uviedol. „Napriek tomu musím ale upozorniť, čo všetko toto zdržanie ratifikácie Lisabonskej zmluvy znamená, aké sú náklady a čo to stojí,“ dodal Buzek

José Manuel Barroso sa v úvode svojho príspevku poďakoval Fischerovi za jeho „jasné a jednoznačné stanovisko,“ a rovnako zamietol akýkoľvek nátlak voči Česku.

Český premiér Jan Fischer, ktorý pre problémy s lietadlom nedoletel do Bruselu na stretnutie s lídrami Európskej únie o Lisabonskej zmluvy, sa s predsedom Európskej komisie Josém Barrosom zrejme stretne v utorok. Rokovať budú spolu pravdepodobne o novom českom eurokomisárovi i o pokračujúcej ratifikácii Lisabonskej zmluvy.

debata chyba