Thajskí chlapci vo mne vzbudzujú túžbu, šokoval Francúzov Mitterrand

Francúzsky minister kultúry Frédéric Mitterrand čelí poriadnemu škandálu po tom, ako sa na povrch dostali informácie z jeho autobiografie. V nej opisuje sexuálne zážitky s mladými chlapcami v Thajsku, informuje spravodajský portál britskej televíznej stanice BBC.

08.10.2009 18:26
Frédéric Mitterrand Foto: ,
Francúzsky minister kultúry Frédéric Mitterrand.
debata

Knihu síce napísal už pred štyrmi rokmi, teda ešte v čase, keď nebol vo vláde, na titulné stránky novín sa však dostala po jeho horlivom zastávaní sa režiséra Romana Polanského. Toho zatkli vo Švajčiarsku za to, že mal pred 30 rokmi sex s maloletým dievčaťom.

Šéf rezortu kultúry, ktorý je synovcom zosnulého francúzskeho prezidenta Francoisa Mitterranda, v knihe s názvom Zlý život okrem iného píše: „Mám vo zvyku platiť si za chlapcov. Celý tento trh s mládežou ma nesmierne vzrušuje… hojnosť veľmi atraktívnych mladých chlapcov, ktorí sú okamžite k dispozícii, vo mne vzbudzuje túžbu“. 62-ročný politik však popiera, že by bol pedofil a tvrdí že pojem „chlapec“ použil veľmi voľne. K homosexuálnej orientácii sa však dlhodobo priznáva.

Na Mitterrandovu hlavu sa zniesla vlna kritiky a ‚kope‘ do neho pravica i ľavica. Predseda ultrapravicového Národného frontu Jean-Marie Le Pen prečítal úryvky z jeho knihy v televízii, označil ho za „nezmazateľnú škvrnu vo vláde“ a vyzval ho, aby okamžite odstúpil. „Pritiahol na seba pozornosť, keď bránil filmára obvineného zo znásilnenia dieťaťa a keď sa v knihe priznal, že využil sexturizmus v Thajsku. Prinajmenšom to považujem za šokujúce,“ vyhlásil hovorca socialistov Benoit Hamon.

Mitterand na kritiku reagoval tak, že považuje za česť, keď sa na neho snaží ‚bahno‘ vytiahnuť Národný front. Ostro ale, na druhú stranu, odsúdil socialistov za hľadanie spoločných tém s krajnou pravicou.

debata chyba