Môj dedko nebol vrah, tvrdí Stalinov vnuk

Vnuk bývalého sovietskeho diktátora Josifa Visarionoviča Stalina zažaloval ruské liberálne noviny, ktoré mali jeho dedka podľa jeho slov "ohovárať". Jevgenij Džugašvili naráža na článok denníka Novaja Gazeta, v ktorom sa píše, že Stalin mal osobne nariaďovať viaceré vraždy.

08.10.2009 20:14
debata

Jeho vnuk však tvrdí, že ide o lož. Informovala o tom britská televízna stanica BBC. Viacerí pozorovatelia sa podľa televízie domnievajú, že kauza je len dôkazom snáh Kremľa o Stalinovu rehabilitáciu, na ktorého sa ešte aj dnes veľa Rusov pozerá ako na národného hrdinu.

Pred moskovským súdom, kde prípad prerokúvajú, sa vo štvrtok zhromaždila menšia skupina podporovateľov zosnulého diktátora. „Za Stalina našu krajinu rešpektovali,“ povedal pre BBC jeden z postarších demonštrantov. „Teraz sme žobráci. V tých časoch nás iní uznávali a báli sa nás,“ dodal.

Podobný pohľad nie je podľa korešpondenta britskej stanice v krajine výnimkou. Minulý rok sa v ruských základných školách dokonca objavila učebnica, v ktorej sa píše, že Stalin bol „efektívnym lídrom“, ktorý Rusko priviedol k víťazstvu v druhej svetovej vojne a nie diktátor, ktorý poslal na smrť milióny ľudí.

Stalin sa narodil ako Josif Džugašvili v gruzínskom meste Gori v roku 1878. Po tom, ako sa pridal k boľševikom, prijal meno Stalin, ktoré v ruštine znamená „oceľ“.

debata chyba