Schwarzenegger bojuje proti veľkým obrazovkám

Pozerať Terminátora na veľkých plazmových obrazovkách bude možno už čoskoro pre Kalifornčanov vecou minulosti. Tamojší guvernér Arnold totiž podporuje zákon, ktorý chce zakázať predaj energeticky náročných televízorov. Ak výrobcovia neprídu s nápadom, ktorý by energiu šetril, Kalifornčania možno budú musieť dať zbohom plochým obrazovkám s uhlopriečkou väčšou ako jeden meter.

17.10.2009 13:06
Terminátor, televízia Foto:
Za menšie obrazovky je aj kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger, predstaviteľ slávneho Terminátora.
debata

„Ušetrí to ľuďom peniaze,“ tvrdí Julia Levinová z Kalifornskej energetickej komisie. Tá navrhla zákon, ktorý by určil kritériá energetickej náročnosti pre televízory, podobne ako je to pri ostatných domácich spotrebičoch. Podľa hovorcu komisie za zákonom, o ktorom sa bude rozhodovať začiatkom novembra, pevne stojí aj kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger. Ten v posledných rokoch podporuje smerovanie Kalifornie k ekologickému a energiu šetriacemu hospodárstvu.

Zákon by mal do platnosti vstúpiť vo dvoch fázach – v miernejšej podobe po roku 2011 a v prísnejšej po roku 2013. Ak by začali platiť už teraz, z obchodov by musela zmiznúť štvrtina televízorov v ponuke, najmä tie s veľkými obrazovkami.

Kalifornčania vlastnia spolu asi 35 miliónov televíznych prijímačov, ktoré spotrebujú desatinu všetkej energie v domácnostiach. Zástancovia zákona si od jeho prijatia sľubujú úsporu 8 miliárd dolárov za desať rokov.

debata chyba