Czech Press Photo vyfúkol Čechom Slovák. Za Obamu s Masarykom

Hlavnú cenu novinárskej súťaže Czech Press Photo získal rodák z Liptova a fotoreportér francúzskej agentúry AFP Joe Klamar za fotografiu z pražskej návštevy amerického prezidenta Baracka Obamu. Medzinárodná porota ju vybrala z viac ako 4300 prihlásených záberov od 281 českých a slovenských autorov. Organizátori súťaže v Prahe oznámili výsledky 15. ročníka súťaže.

19.10.2009 15:16
Czech Press Photo 2009 Foto:
V kategórii Príroda a životné prostredie získal prvú cenu fotoreportér agentúry EPA Filip Singer za sériu snímok z Donbaskej uhoľnej bane na Ukrajine.
debata

V kategóriách Ľudia, o ktorých sa hovorí, a Umenie a zábava zabodoval na druhom mieste Roman Vondrouš z ČTK. Porota ocenila jeho snímky z návštevy pápeža Benedikta XVI. v Českej republiky a sériu nazvanú Fragmenty metropoly. Tá bola podľa členky poroty Daniely Mrázkovej vážnym kandidátom na grant Prahy.

Titul Fotografia roka, ktorú víťazný záber získal, je hlavnou cenou tohto súboja. Je spojená s finančnou sumou 120 000 českých korún, sklenenou plastikou Krištáľové oko a pozvánkou na odovzdávanie cien. Víťazovi ju odovzdá prezident Václav Klaus na vernisáži víťazných fotografií 16. novembra v Staromestskej radnici v Prahe. Výstava tam bude otvorená až do konca januára budúceho roku.

Porota udelila ešte ceny v ďalších ôsmich kategóriách a desať čestných vyznamenaní. V kategórii Ľudia, o ktorých sa hovorí, získal Klamar prvú cenu Zlaté oko za sériu snímok z Obamovej návštevy. Zároveň skončil na druhom mieste v kategórii Šport a je držiteľom jedného z čestných uznaní. Konkrétne v kategórii Reportáž za sériu fotografií zo Srí Lanky nazvanú Utečenecký tábor a vyplienená krajina okupovaná tamilskými Tigrami.

„Víťazná fotografia je jedným z mnohých mojich záberov z Obamovej návštevy. Mám vždy určitý plán, aby boli fotografie čo najčistejšie. Bohužiaľ v tomto prípade nám všetkým skrížila cestu hmla, v ktorej bola Praha zahalená, zatiaľ čo deň predtým bola krásne čistá,“ povedal Klamar a pripustil, že nakoniec aj nepriazeň počasia paradoxne prispela k oceneniu jeho záberu.

„Silnejší som v športe ako v politike. Ale človek nikdy nevie, ako to dopadne. To šťastie k tomu potrebuje tiež,“ dodal. Fotografia ukazuje zahmlené pozadie, ktorému v spodnej časti dominujú siluety Masarykovej sochy a Obamu, za ktorým vykúkajú veže chrámu sv. Mikuláša. Práve táto prekvapivá a neobvyklá kompozícia vraj pri rozhodovaní najviac zaujala medzinárodnú porotu.

Hlavnú cenu súťaže Czech Press Photo 2009... Foto: ČTK
Czech Press Photo 2009 Hlavnú cenu súťaže Czech Press Photo 2009 získal fotoreportér agentúry AFP Joe Klamar za snímku z pražskej návštevy Baracka Obamu.

„Symbolizuje stretnutie medzi nádejami minulosti – prezidentom Masarykom – a prelomovými zmenami súčasnosti – výberom prvého amerického prezidenta černošského pôvodu. Je vyjadrením novej nádeje pre súčasný svet,“ zdôvodnila jury svoje rozhodnutie.

Podľa predsedu poroty Andreja Reisera sa do finále dostali tri snímky. Popri Klamarovom aj fotografie Michala Čížka z AFP zo série Vajcia pre Paroubka a Alexandra Satinského z MfDnes zo stretnutia Natálky, popálenej pri útoku na rómsku rodinu vo Vítkově, s mamou po prebudení z umelého spánku. Medzi aktualitami obsadili prvé a druhé miesto. „Dlho sme diskutovali, ale nakoniec formálne aj estetické kvality a symbolika záberu s Obamom rozhodli,“ povedal Reiser.

K medzinárodnej porote sa tento rok po siedmy raz pripojila detská porota zostavená Českým výborom pre UNICEF. Jej členovia ocenili snímku fotografa na voľnej nohe Michaela Fokta Tváre libanonských volieb.

V kategórii Aktuality získal hlavnú cenu... Foto: ČTK
Czech Press Photo 2009 V kategórii Aktuality získal hlavnú cenu fotoreportér agentúry AFP Michal Čížek za sériu snímok s názvom Vajcia pre Paroubka.

Pražský primátor na vernisáži odovzdá Grant Prahy, ktorým je ročné štipendium na fotografovanie premien hlavného mesta, Milanovi Jarošovi z týždenníka Respekt za sériu nazvanú autistické deti. Grant bol udelený na základe rozpracovaného projektu na tému Ako sa žije ľuďom s hendikepom v Prahe.

V kategórii Aktuality získal hlavnú cenu...
Kategóriu Reportáž vyhral fotoreportér...
+7Prvú cenu novinárskej súťaže Czech Press Photo...
debata chyba