V Malajzii mali zraz 'lietajúci' šialenci

Padať voľným pádom z vrcholu 421 metrovej veže? To, čo je pre väčšinu ľudí vrcholom šialenstva a zbytočného hazardovania s vlastným životom, znamená pre priaznivcov BASE jumpingu zážitok na celý život.

23.10.2009 14:28
BASE jumper Deane Smith Foto:
Angličan Deane Smith tesne po tom, ako vyskočil z piatej najvyššej veže na svete.
debata

V Kuala Lumpur sa takýchto nadšencov stretlo 98 na akcii International Tower jump 2009. V metropole Malajzie sa strmhlav rútili k zemi z veže KL tower. Tú postavili v roku 1995 a v súčasnosti je piatou najvyššou samostatne stojacou vežou na svete.

‚Skočiť‘ si prišli profesionáli z osemnástich krajín sveta, aby sebe i ostatným dokázali, aký dobrí parašutisti sú. Odhad vzdialenosti a dokonalé ovládanie padáku sú totiž základmi BASE jumpingu. Jeho korene siahajú do osemdesiatych rokov 20. storočia, prvý zoskok v Kuala Lumpur sa konal v roku 1999 a každoročne sa tomuto šialenstvu oddávajú davy nováčikov.

Americký BASE jumper Sean Chuma sa strmhlav... Foto: Reuters
BASE jumper Sean Chuma Americký BASE jumper Sean Chuma sa strmhlav rúti na metropolu Malajzie.

Ide pri tom o jeden z najnebezpeč­nejších extrémnych športov, ktorý si každý rok vyžiada množstvo smrteľných úrazov. Jeho náplňou je skákanie z pevných objektov, ktoré sú ukryté v skratke BASE. Tá pozostáva zo začiatočných písmen anglických slov ‚building‘ (B) – budova , antenna (A) – anténa, span (S) – mostový oblúk a earth (E) – zem.

debata chyba