Vedeli, že je nevinná, aj tak ju odsúdili na zbičovanie. Pre výstrahu

Súd v Saudskej Arábii odsúdil ženu na šesťdesiat rán bičom za účasť v televíznej šou, v ktorej sa verejne hovorilo o sexe. 22-ročná Rozanna al-Yamiová tvrdí, že je prvou ženou v krajine, ktorú odsúdili za podobný "prehrešok" na taký tvrdý trest.

26.10.2009 14:12 , aktualizované: 15:29
Rozanna al-Yamiová Foto:
Novinárka Rozanna al-Yamiová si mala odpykať 60 rán bičom. Kráľ ju nakoniec omilostil.
debata

Al-Yamiová, ktorá pracovala ako koordinátorka programu, ale poprela, že by sa priamo zúčastnila na výrobe epizódy nazvanej „Hrubá červená čiara“, v ktorej sa diskutovalo o sexe. Sudca v mestečku Džiddah ju na základe týchto informácií síce zbavil obvinení z prípravy programu a z jeho propagácie na internete, trest jej však ponechal. Novinárka si myslí, že má byť odstrašujúcim príkladom. „Som nahnevaná a frustrovaná z takéhoto rozsudku,“ citoval ju britský portál Daily Mail.

Abdul-Rahman al-Hazza, hovorca ministerstva kultúry, nebol schopný vysvetliť očividne zmätočný rozsudok a k prípadu sa pre nedostatok informácií odmietol vyjadriť. Spiatočku však napokon zatiahol samotný kráľ arabskej krajiny Abdulláh a novinárku omilostil.

V programe, ktorý odvysielala libanonská satelitná televízia LBC v júli, opisoval Mazen Abdul-Džawad svoj aktívny sexuálny život. Rozvedený otec štyroch detí ukazoval aj sexuálne hračky, ktoré pri tom používa, tie však stanica rozmazala. Súd ho za to ešte začiatkom mesiaca odsúdil na päť rokov väzenia a tisíc rán bičom. Jeho advokát tvrdí, že bol Džawad stanicou podvedený, keď nevedel, že ho počas rozprávania o sexe nahrávajú kamery.

Prípad vyvolal v krajine, kde je konverzácia o sexe na verejnosti prísnym tabu, vlnu nevôle. Nečudo tak, že ďalších troch mužov, ktorí sa objavili v relácii, odsúdili na dva roky väzenia a tristo rán bičom.

debata chyba