Užasnutí lekári vyoperovali žene z brucha desiatky lyžičiek a vidličiek

Margaret Daalmanová prichádza do nemocnice sťažujúc sa na bolesti brucha. Lekár ju po vyšetrení posiela na röntgen, výsledok ktorého je neuveriteľný: žena vo svojich útrobách "nosila" 78 dielny príborový set. Chirurgovia sa okamžite pustili do práce a z brušnej dutine jej postupne vybrali neuveriteľné množstvo lyžičiek a vidličiek, informoval britský portál Daily Mail.

29.10.2009 14:21
vidličky a lyžičky v tele Foto:
Pacientke vybrali z tela chirurgovia neuveriteľných 78 vidličiek a lyžičiek.
debata

O prípade, ktorý sa odohral v holandskom meste Sittard pred tridsiatimi rokmi, sa široká verejnosť dozvedela až teraz. Stalo sa tak vďaka holandskému lekárskemu časopisu, ktorý požiadal čitateľov, aby do redakcie zaslali kuriózne príbehy z lekárskeho prostredia. Na výzvu zareagoval aj jeden z lekárov nemocnice v Sittarde a sfúkol tak prach z desiatky rokov starého prípadu vtedy 52-ročnej pani Daalmanovej.

„Neviem prečo, ale cítim potrebu jesť strieborný príbor. Nedokážem si pomôcť,“ povedala lekárom pred operáciou zamestnankyňa miestnej realitnej kancelárie. „Zdá sa, že trpí akousi posadnutosťou a zakaždým, keď si sadla k jedálenskému stolu, pokrm ignorovala a s chuťou sa pustila do príboru,“ potvrdil jej slová jeden z doktorov.

Neskôr sa ukázalo, že to nebolo prvýkrát, čo sa pre svoju úchylku dostala do zdravotných komplikácií. Lekári jej už predtým diagnostikovali hraničnú poruchu osobnosti, ktorá sa prejavovala nutkaním konzumovať kávové lyžičky a dezertné vidličky. Nože nikdy nejedla, no nedokázala vysvetliť prečo. Neskôr podstúpila liečbu a úplne sa uzdravila.

Röntgen, ktorý odhalil neslýchané: Margaret... Foto: Daily Mail
vidličky a lyžičky v tele Röntgen, ktorý odhalil neslýchané: Margaret Daalmanová v sebe "nosila" masu strieborných príborov.

„Pri požívaní cudzích predmetov sa nedá jednoznačne určiť o aký konkrétny typ poruchy ide,“ píše sa v článku uverejnenom na internetovom lekárskom portáli Pyschiatry Online. Pohnútky môžu byť rôzne. Sú dokonca známe prípady, keď išlo o sexuálne podmienenú túžbu pojedať časti ľudského tela alebo jeho výlučky ako výkaly či ušný maz.

Vo všeobecnosti sa nutkavé pojedanie vecí, ktoré nie sú určené na konzumáciu označuje v medicínskych kruhoch ako pika či pikacizmus. Veľakrát pritom môže ísť o oveľa horšie sebapoškodzovanie ako v prípade pacientov, ktorí sa viditeľne mrzačia zvonku.

Pacientke vybrali z tela chirurgovia...
Röntgen, ktorý odhalil neslýchané: Margaret...
Vyoperované a vyčistené. Táto strieborná "sada"...
debata chyba