Vybojoval prkotinu, píšu európske médiá o Klausovej požiadavke

Meno prezidenta Václava Klausa sa v súvislosti so žiadosťou o českú výnimku v Lisabonskej zmluve skloňuje vo všetkých európskych médiách. Európska dvadsaťsedmička túto výnimku, podľa francúzskeho denníka Le Monde prkotinu, odsúhlasila.

30.10.2009 10:49
Václav Klaus Foto:
Český prezident Václav Klaus
debata

Ešte však nie je vyhraté, upozorňuje britský denník Financial Times. Podľa neho je mnoho európskych lídrov z českého prezidenta nervóznych. Podozrievajú ho, že si opäť niečo vymyslí, aby dokument nemusel podpísať a chcú, aby písomne potvrdil sľub, že podpíše. „Najlepšie by bolo, keby im to podpísal krvou,“ citoval denník jedného z účastníkov summitu EÚ v Bruseli.

S obavami na ďalší vývoj sa pozerá aj spravodajský server Euronews. Píše síce o víťazstve Václava Klausa, pripomína však nestabilnú českú vládu a hlavne fakt, že sťažnosť sedemnástich českých senátorov je na Ústavnom súde, ktorý sa bude vecou zaoberať začiatkom budúceho týždňa. Senátori sa totiž obávajú, že dokument obmedzí zvrchovanosť Česka v Európskej únii.

Podľa Rádia Slobodná Európa držal a stále drží český prezident starý kontinent v hrsti. „Stále je tu sťažnosť senátorov a Václav Klaus síce vyhlásil, že ju podpíše, ak ju Ústavný súd zamietne. Nepovedal však, čo spraví, ak súd sťažnosť prijme,“ píše na svojich stránkach Rádio Slobodná Európa.

Francúzska tlač na výsledok rokovania v Bruseli reagovala s úľavou. „Česká psychodráma sa nakoniec skončila rozuzlením.“ Podľa Le Figaro vyvina Európska únia obrovské úsilie kvôli, ako sa ukázalo, malej „prkotine“. „Prezident Klaus sa zatiaľ môže chváliť pred svojimi voličmi, že prinútil Európu, aby sa pred ním sklonila,“ dodáva denník.

O čom je Klausova výnimka?

//Václavovi Klausovi prekážalo to, že nevedel, ako by sa Európsky súdny dvor v Luxemburgu vyrovnal s požiadavkou na zrušenie podmienky českého občianstva, bez ktorej nemožno požiadať o vrátenie majetku.

„Ktorýkoľvek občan Európskej únie by sa vďaka Listine práv mohol obrátiť na súd kdekoľvek v únii s tým, že ho Česko svojimi zákonmi diskriminuje,“ vysvetlil Klausov právnik Aleš Pejchal.

K Európskemu súdnemu dvoru v Luxemburgu by sa prípad dostal tak, že by ho o výklad požiadal napríklad nemecký či rakúsky súd, na ktorý by sa obrátil tamojší občan, ktorý prišiel v bývalom Československu o majetok. „Bohužiaľ nemáme žiadnu istotu, že by súd v Luxemburgu neoznačil podmienku českého občianstva za diskriminačnú. Nejde teda o žiadnu retroaktivitu Benešových dekrétov, ale o to, aby sa tu opäť nerozbehli spory o majetok, ktoré pribrzdila práve podmienka českého občianstva,“ tvrdí Pejchal.

Zatiaľ sa hovorilo skôr o tom, že Klaus sa obávať prelomenia dekrétov exprezidenta Edvarda Beneša, kvôli ktorým prišli o majetok ľudia vysídlení po druhej svetovej vojne z Československa. A väčšina právnikov proti tomu argumentovala, že spochybniť dekréty nemožno.//

debata chyba