Oáza morí sa vydala cez Atlantik: Ten luxus stál 900 miliónov eur

Deväťsto miliónov eur. Toľko stála najväčšia výletná loď na svete. Volá sa Oasis of the Seas (Oáza morí) a jej vlastníctvom sa pýši nórsko-americká spoločnosť Royal Caribbean. Jednej z najväčších svetových firiem v oblasti výletných plavieb ju odovzdali v prístave vo fínskom Turku. Odtiaľ sa teraz vydala cez Atlantický oceán na Floridu. Loď sa cestou zastaví v anglickom prístave Southampton.

30.10.2009 12:28 , aktualizované: 14:10
Oasis of the Seas, Oáza morí Foto:
Loď sa vydala na dvojtýždňovú plavba do svojho domovského prístavu na Floride.
debata

Na prvý pohľad ohromia jej gigantické rozmery. Nad vodnou hladinou trčí do výšky 65 metrov, stabilitu jej zabezpečuje ďalších deväť pod ňou. Vo fínskych lodeniciach Aker ju natiahli do dĺžky úctyhodných 360 metrov, široká je 47 metrov.

Čísla však nie sú to hlavné, čím očarí. Do šestnástich palúb sa podarilo jej tvorcom vtesnať celé „mesto“. Zadanie bolo jasné: vytvoriť viacero tematických štvrtí, aby si každý z viac ako šiestich tisícov pasažierov prišiel na svoje. Nájdeme tu tak napríklad známy newyorský Central Park s množstvom zelene, štvrť nazvanú Royal Promenade s množstvom obchodov a kaviarní či zónu venovanú mládeži a deťom.

Absolútnou pýchou lode je amfiteáter nazvaný AquaTheater, ktorého súčasťou je veľký bazén. Ten cez deň obsadia čľupkajúci sa hostia, večer sa však zmení na scénu, na ktorej sa budú odohrávať rôzne predstavenia. Od vodného baletu až po hudobno-svetelnú šou. Pri prehliadke lode by sme ďalej natrafili na ručne vyrezávaný drevený kolotoč či horolezeckú stenu.

Amfiteáter AquaTheater ponúkne počas večerov i... Foto: oasisoftheseas.com
Oasis of the Seas, Oáza morí Amfiteáter AquaTheater ponúkne počas večerov i veľkolepé hudobno-svetelné šou.

„Snažili sme sa prekonať zaužívanú predstavu ľudí o zaoceánskych plavbách. Je veľmi ťažké pozrieť sa na loď, ako je táto, a pochopiť, že plavba je vedľajšia,“ vysvetlil Richard Fain, generálny riaditeľ spoločnosti Royal Caribbean.

Loď teraz čaká dvojtýždňová plavba do svojho domovského prístavu Port Everglades vo Fort Lauderdale na Floride. Na prvú komerčnú plavbu sa odtiaľto vydá 1. decembra, keď naberie smer Haiti. Štvordňové dobrodružstvo má v ponuke aj jedna zo slovenských cestovných kancelárií a záujemcovia zaň zaplatia od 1 150 eur.

Aj keď boli zamestnanci fínskych lodeníc viac ako zaneprázdnení s dokončovaním Oázy morí, stihli sa venovať aj jej sesterskému plavidlu Allure of the Seas (Vábenie morí). To by mali na vodu spustiť na jeseň roku 2010.

Oáza morí v číslach:

  • vysoká 74, široká 47 a dlhá 360 metrov
    • náklady na jej výstavbu sa vyšplhali na 900 miliónov eur
    • disponuje 16 palubami
    • na palubách sa nachádza 2 700 izieb 37 rôznych kategórií
    • o 6 360 pasažierov sa postará 2 160 členov posádky
    • na lodi je celkom 21 bazénov
    • plaviť sa bude rýchlosťou okolo 37 km/h
Loď čaká dvojtýždňová plavba do svojho...
Loď čaká dvojtýždňová plavba do svojho...
+21Oáza morí šokuje svojími rozmermi.
debata chyba