The Washington Post: Tri obálky

Obama je dnes v situácii ako v starom ruskom vtipe o Stalinovom dedičstve Chruščovovi. Nechal tri obálky a prikázal ich otvoriť, až krajina bude v kríze. Keď vznikla, Chruščov otvoril prvú obálku a číta: "Všetko zvaľuj na mňa." Čoskoro prišla ďalšia kríza. Chruščov otvára druhú obálku a číta: "Opäť všetko zvaľuj na mňa." Pri tretej kríze Chruščov číta: "Priprav si tri obálky."

02.11.2009 16:13
Barack Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama
debata

Obama mal pol stovky obálok „s radou zvaľovať všetko na Busha“ a najmenej 49 už otvoril. V prípade Afganistanu Obama pred siedmimi mesiacmi avizoval novú stratégiu a teraz pripisuje vinu za neúspechy Bushovi.

V skutočnosti USA už neraz prehodnocovali svoju stratégiu v Afganistane aj v Iraku. Prvotne sa rátalo s nezasahovaním, aby sa obyvateľstvo nepostavilo proti okupantom. Ibaže bezbranné obyvateľstvo prechádzalo na stranu povstalcov. Následná ochrana obyvateľstva v Iraku a zmena stratégie prelomili chod vojny. Neúspech v Afganistane sa začal pociťovať relatívne nedávno. Obama teraz musí pochopiť, že o situácii v Afganistane rozhodnú jeho kroky. Zásoba obálok sa minula.

debata chyba