V lipskej ZOO medvedice 'oplešateli'

Veterinári v nemeckom Lipsku zmätene krútia hlavami. V tamojšej ZOO totiž majú 'plešaté' medvedice. Jednej z nich, 15-ročnej Dolores, z doposiaľ presne nezistených príčin vypadala všetka srsť. Ostalo z nej iba zopár trsov na hlave. O štyri roky mladšia Lolita je na tom podobne a tiež sa nemôže v zime spoliehať na huňatý kožuch.

04.11.2009 16:17
Medvedica Dolores Foto:
Medvedica Dolores stratila v nemeckej ZOO všetku srsť.
debata

Niektorí experti sa domnievajú, že kuriózny úkaz mohla spôsobiť genetická porucha, ktorou samice medveďa okuliarnatého (Tremarctos ornatus) trpia. Nezdá sa však, že by išlo o závažné ochorenie a ich ošetrovatelia tvrdia, že sa majú skvelo a trápi ich jedine svrbenie. Napriek tomu už kontaktovali viacero zoologických záhrad po celom svete a požiadali ich o radu, ako sa vysporiadať s bizarnou chorobou.

Medvede, ktoré pochádzajú z Južnej Ameriky, bežne chráni pred okolitým prostredím hustá čierno-hnedá kožušina. Tú teraz na koži ‚nahradili‘ vyrážky a zápaly. Aj vďaka nim sa teraz stali lákadlom pre davy ľudí, ktoré do Lipska prúdia v snahe nenechať si ujsť pohľad na ‚vyzlečené‘ zvieratá. V takejto podobe s odkrytou zvrásnenou kožou ich totiž určite nikdy nevideli.

Vo voľnej prírode obývajú najmä oblasť pohoria Andy, preto sú často nazývané aj andské medvede. Označenie „okuliarnaté“ sa im ušlo vďaka svetlému sfarbeniu srsti v oblasti očí, ktoré pripomína rám okuliarov.

Takto vyzerali medvedice predtým, ako prišli o... Foto: flickr.com
Medvedica Dolores Takto vyzerali medvedice predtým, ako prišli o kožuch.

Pre ich prílišnú plachosť nevedia zoológovia presne odhadnúť ich počet. Uvádza sa, že ich po Zemi behá od dva a pol do dvadsať tisíc, odborníci sa zhodujú iba na tom, že sa ich počet znižuje. Môže za to človek, ktorý ich loví pre mäso. Farmári medvede strieľajú aj pre škody, ktoré im spôsobujú na poliach. Živia sa totiž ovocím.

Medvedica Dolores stratila v nemeckej ZOO...
Medvedica Dolores stratila v nemeckej ZOO...
Takto vyzerali medvedice predtým, ako prišli o...
debata chyba