Výročie pádu múru vypredalo hotely v Berlíne

Majitelia hotelov v nemeckom hlavnom meste Berlín oznámili, že ich ubytovacie kapacity sú vyčerpané. To je dôsledok plánovaných osláv 20. výročia pádu Berlínskeho múru, ktoré si v pondelok 9. novembra spoločne pripomenie celá Európa.

07.11.2009 08:54
Berlínsky múr Foto: ,
Berlínsky múr strhli 9. novembra 1989.
debata

Podľa informácií berlínskych hotelierov je obsadených všetkých viac ako 100 tisíc lôžok, ktoré tamojšie zariadenia ponúkajú. Prevažne sa o to pričinili obyvatelia z celého Nemecka, ktorí chcú byť taktiež svedkami veľkolepej ceremónie. Tá by mala vyvrcholiť pri Brandeburskej bráne ako symbole pádu železnej opony a znovuzjednotenia krajiny.

V pondelok 9. novembra sa v nemeckej metropole očakáva účasť najvýznamnejších súčasných európskych lídrov, ale aj osobností z minulosti. Medzi hosťami by nemali chýbať francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, britský premiér Gordon Brown, ruský prezident Dmitrij Medvedev či exprezident vtedajšieho Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov. Do Berlína by mal zavítať aj bývalý generálny tajomník Organizácie Spojených národov Kofi Annan, Spojené štáty by mal zastupovať exprezident Bill Clinton.

debata chyba