Sarkozy klamal o páde Berlínskeho múru

Francúzski novinári a historici spochybnili najnovšie nepriame tvrdenia francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho súvisiace s udalosťami okolo pádu Berlínskeho múru. Sarkozy na svojej oficiálnej stránke na sociálnej sieti Facebook totiž v nedeľu zverejnil komentár s titulkom Spomienky na pád Berlínskeho múru, 9. november 1989, pod ktorým sa objavila fotografia zobrazujúca francúzskeho prezidenta, ako "búra" Berlínsky múr.

09.11.2009 18:02
debata

Novinár Alain Auffray z denníka Libération však tvrdí, že Sarkozy na toto miesto nemohol doraziť tak rýchlo, pretože udalosti sa začali až 9. novembra večer. Archívy francúzskych novín navyše hovoria o tom, že súčasný šéf Elyzejského paláca spoločne s neskorším premiérom Alainom Juppém pricestoval do Nemecka až o týždeň neskôr.

Berlín sa stal v pondelok svedkom veľkolepých osláv 20. výročia pádu Berlínskeho múra, na ktorých sa popri množstve svetových lídrov zúčastnil aj samotný Sarkozy. Európa si pripomína historický deň pádu železnej opony a Nemci zároveň aj znovuzjednotenie vlastnej krajiny.

debata chyba