Podozrivý z odpisovania bol aj Putin

Politici si vedia neférovo uľahčiť cestu k vzdelaniu. Stačí ukradnúť časť cudzej diplomovej práce, alebo dokonca si napísať pred meno neoprávnene titul.

14.11.2009 10:06
Vladimir Putin Foto:
Ruský premiér Vladimir Putin
debata

Jana Kalvodu v roku 1997 ako českého ministra spravodlivosti položil škandál, keď vyšlo najavo, že sa sám pasoval za doktora práv. „Priznávam si chybu, preto som podal demisiu,“ poznamenal vtedy. Politický krk sa mu zlomil, keď sa verejnosť dozvedela, že hoci na právnickej fakulte nevykonal rigorózne skúšky, napriek tomu používal titul JUDr.

Pred tromi rokmi sa objavila aféra s vtedajším šéfom Kremľa. Terajšieho ruského premiéra Vladimira Putina obvinili dvaja odborníci z Brookingsovho ústavu, že si v dizertačnej práci výrazne pomohol ich dielom z roku 1978. „Úvodných 16 – 20 strán z celkových 218 bolo skopírovaných slovo za slovom s minimálnymi úpravami. Rovnako to platí o šiestich diagramoch a tabuľkách,“ povedal vtedy jeden z dvojice amerických autorov Clifford Gaddy. Putinovo plagiátorstvo bolo označené na „strednej úrovni“.

V roku 2007 sa „kalvodovským“ postupom predviedol politik z nemeckej Kresťanskodemo­kratickej únie. Kai Schurholt kandidoval vo voľbách starostu v meste Landau. Z kampane odstúpil, tvrdil, že musí bojovať proti rakovine, lebo má nádor na mozgu. Bol to však len trik, ako sa bez potupy stiahnuť z politiky. V tom čase už totiž vedel, že je len otázka času, kedy sa v médiách objaví správa, že autorom titulu z bohosloveckej fakulty je on sám.

debata chyba