Česi sa vydali po stopách študentov z novembra '89, extrémisti vyčíňali

Okolo 4500 ľudí kráčalo z pražského Albertova na Národnú triedu po stopách sprievodu študentov zo 17. novembra 1989. Niektorí so sebou mali české vlajky a transparenty s heslami proti súčasnému prezidentovi Václavovi Klausovi, proti komunistom, proti Európskej únii alebo naopak na podporu bývalého prezidenta Václava Havla.

17.11.2009 15:59 , aktualizované: 21:10
radikáli Foto:
Novinári utekajú pred pravicovými radikálmi, ktorí ich napadli.
debata

Sprievod odštartoval za zvuku bubnov. Na jeho čele kráčali dvaja ľudia prezlečení za anjelov a niesli kľúče, jeden zo symbolov nežnej revolúcie. Nasledoval trabant ako neodmysliteľná súčasť prednovembrového života a model automobilu Verejnej bezpečnosti, ktorý sa viezol na streche obyčajného auta.

Pochod monitorovali policajné jednotky, zo vzduchu situáciu kontroloval aj vrtuľník. Snažil sa totiž zabrániť stretom s pravicovými extrémistami z Robotníckej strany.

Okolo 4500 ľudí kráča z pražského Albertova na... Foto: ČTK
Nežná Okolo 4500 ľudí kráča z pražského Albertova na Národnú triedu po stopách sprievodu študentov zo 17. novembra 1989.

Z Albertova vyrazila pestrá zmes ľudí, z ktorých mnohí si zjavne nemohli udalosti roku 1989 pamätať. Boli tam mladí, rodičia s deťmi, alebo dokonca s kočíkmi a aj starší ľudia. Medzi účastníkmi zhromaždenia pochodovali i známe tváre – napr. spevák David Koller či riaditeľ Ústavu pre štúdium totalitných režimov Pavel Žáček. Niektorí z účastníkov sa posilňovali vínom alebo pivom, boli aj takí, čo fajčili marihuanu.

Pochod dorazil napokon bez incidentov na Národnú triedu. Na tisícky účastníkov tu čakali davy ľudí, podľa polície by ich celkový počet na mieste mohol dosahovať číslo 10 000. Večerný program sa potom začal ohňostrojom symbolizujúcim pád železnej opony, ktorý uviedol koncert k 20. výročiu konca totalitného režimu. Účastníkov akcie pozdravil aj bývalý prezident Václav Havel.

Ešte pred začatím koncertu urobili organizátori podujatia „skupinovú“ fotografiu všetkých účastníkov pochodu. Potom vyzvali ľudí, aby zdvihli ruky a zvonili kľúčmi, podobne ako nimi zvonili demonštranti pred 20 rokmi. Spevák Dan Bárta zaspieval československú hymnu a nasledoval ohňostroj.

Extrémisti vyčíňali, napadli i televízny štáb

V Prahe sa pri príležitosti 20. výročia začiatku Nežnej revolúcie zišli aj sympatizanti krajne pravicovej Robotníckej strany. Asi 300 jej stúpencov sa vydalo od Národného divadla k mestskej časti Újezd, pochod sprevádzali násilné incidenty. Ich demonštráciu pred divadlom predtým rozpustil magistrát. Pri ceste cez most Legií zmlátili niekoľko ľudí.

Policajti zadržali celkovo 48 útočníkov. Predsedovi Robotníckej strany Tomášovi Vandasovi  dali ultimátum, že ak zhromaždenie do dvoch minút nerozpustí, zasiahnu proti nim.

Vandas potom vyhlásil, že akcia sa končí, ale že kto chce, môže s ním ísť na Újezd. Dav sa vydal za ním a cestou skandoval heslá „Odpor“, „Dělnická strana“ a „Nič než národ“.

Spravodajca ČTK sa stal na moste Legií svedkom bitky, pri ktorej napadli mladíka. „Bolo ich päť, zvalili ho na zem a kopali do neho. Ďalší účastníci sprievodu im následne povedali, aby ho nechali. Mladík vyzeral dosť zle,“ opísal. Extrémisti sa pokúsili napadnúť aj jedného z prítomných fotografov.

Dav sa chcel následne vrátiť na Národnú triedu, kam ho však policajti nepustili. Radikáli sa nakoniec vydali smerom ku Karlovmu mostu a ich skupinky sa rozptýlili po Starom Meste.

Policajné zložky zhromaždené na Národnej triede... Foto: ČTK, koláž: Pravda.sk
polícia v Prahe Policajné zložky zhromaždené na Národnej triede v Prahe: Vľavo pripravené zakročiť proti pravicovým extrémistom 17. novembra 2009, vpravo počas nežnej revolúcie pred 20 rokmi.
Ľudia kládli k pamätníku novembrových udalostí...
Recesistická akcia usporiadaná v zmysle hesla...
+13Ľudia kládli k pamätníku novembrových udalostí...
debata chyba