OSN sa zastala vedcov, ktorých e-maily vyvolali klimatický škandál

Medzivládny panel pre klimatické zmeny (IPCC), ktorý pôsobí v rámci Organizácie spojených národov, sa pred pondelkovou kodaňskou ekologickou konferenciou ohradil voči skeptikom spochybňujúcim vplyv človeka na otepľovanie klímy.

06.12.2009 14:20
debata

Panel sa pritom podľa spravodajského serveru BBC zastal vedcov, ktorých korešpodencia zverejnená na internete vyvolala škandál, keďže naznačovala manipuláciu s dátami na podporu teórie globálneho otepľovania.

Škandál sa týkal elektronickej korešpodencie klimatológov Kevina Trenbertha a Phila Jonesa z Klimatickej výskumnej jednotky Východoanglickej univerzity. Toto klimatologické stredisko okrem iného spolupracuje práve s IPCC. Korešpodenciu spolu s niekoľkotisíc dokumentami zverejnili minulý mesiac neznámi hackeri a citáty z niektorých e-mailov naznačujú. že vedci zveličovali niektoré dáta svedčiace o globálnom otepľovaní. Vedci to však popierajú a tvrdia, že ich výroky boli vytrhnuté z kontextu a boli zle interpretované.

Jones v jednom z e-mailov popisuje, ako pomocou istého triku upravoval grafy teplôt z posledného tisícročia, aby „sa zakryl pokles“ globálnych teplôt v poslednom období. Jones, ktorý dočasne odstúpil z funkcie, kým prebieha nezávislé vyšetrovanie, priznal, že e-mail je autentický, manipuláciu s dôkazmi však odmieta. Anglický výraz „trick“ podľa neho neznamená v tomto prípade podvod, ale ide o hovorový výraz pre šikovný postup. Inde vraj napísal, že dokumenty spochybňujúce súvislosť medzi otepľovaním a ľudskou činnosťou nebude predkladať IPCC.

IPCC v písomnom vyhlásení podporil vedcov ako aj ich závery. „Namerané údaje sú výsledkom dôkladnej a trpezlivej práce stoviek odborníkov na celom svete,“ píše sa v dokumente. Podľa vyhlásenia je otepľovanie klímy „nespochybniteľné“, čo „potvrdzujú merania, ktoré vykonáva množstvo nezávislých organizácií“.

Podľa podpredsedu IPCC Jeana-Pascala van Yperseleho nie je náhodné, že korešpodencia bola zverejnená pred summitom v Kodani, kde budú členské krajiny OSN rokovať o zmluve, ktorá má nahradiť Kjótsky protokol o znižovaní emisií skleníkových plynov. Škandál si vraj niekto objednal, aby podkopal dôveru, ktorú majú niektorí vyjednávači voči vedcom. To, že ide o politickú hru, naznačil aj britský minister pre energetiku a klimatické zmeny Ed Miliband, ktorý pochybovačov prirovnal k ľuďom, ktorí v stredoveku neverili, že Zem je guľatá.

Britská národná meteorologická služba Met Office sa rozhodla kvôli transparentnosti uverejniť všetky údaje, ktoré sú z veľkej časti základom analýz IPCC. Služba požiadala ďalších 188 štátov o povolenie zverejniť údaje za ostatných 160 rokov, namerané na viac ako 1000 staniciach. Podľa vedúceho oddelenia výskumu klímy Johna Mitchella sú dôkazy, že ľudské správanie má vplyv na globálne otepľovanie, jednoznačné a uverejnené dáta to len potvrdia.

debata chyba