Slzy, zúfalstvo a žiaľ: Rusko sa lúči s obeťami požiaru v nočnom klube

Rusko drží štátny smútok za obete požiaru, ktorý vypukol v noci na sobotu v nočnom klube v meste Perm. Vyžiadal si 112 mŕtvych, očakáva sa však, že sa ich počet zvýši, pretože medzi 130 hospitalizovanými je veľa ľudí v kritickom stave. Mnohých z nich previezli do nemocníc v Moskve, Petrohrade a do ďalších vzdialených miest.

07.12.2009 13:15
Perm Foto:
Matka 30-ročnej Lilije Kalašnikovej, jednej z obetí požiaru, narieka nad jej hrobom.
debata

Podľa hovorcu vyšetrovacieho výboru ruskej prokuratúry, citovaného agentúrou Reuters, boli už všetci mŕtvi a zranení identifikovaní.

Vlajky po celej krajine spustili na pol žrde, vysielanie zábavných televíznych a rozhlasových pro­gramov bolo zrušené a v Perme pokračujú pohreby obetí. V najväčšom kostole v meste sa uskutočnila spomienková rozlúčka s obeťami. Na pohreb 26-ročného Timura Perfiljeva prišiel aj jeho kamarát Andrej. „Bol zamestnancom klubu. Podarilo sa mu dostať von, no vrátil sa, aby pomohol ostatným a zahynul,“ citoval jeho slová britský spravodajský portál BBC.

Pravoslávny kňaz počas omše za obete tragického... Foto: Reuters
Perm Pravoslávny kňaz počas omše za obete tragického nešťastia v nočnom klube v Perme.

Obyvatelia mesta, vzdialeného asi 1200 kilometrov od Moskvy, kladú do snehu pred vchodom do klubu červené a biele kvety. Niektorí z nich tvrdia, že vedenie klubu celé roky ignorovalo základné pravidlá protipožiarnej ochrany. Zároveň pokračuje vyšetrovanie, zatiaľ čo majiteľ klubu, dvaja manažéri a muž, ktorý v podniku zorganizoval pyrotechnickú zábavu, zostávajú vo väzbe pre podozrenie z neúmyselného zabitia a porušenie požiarnych predpisov.

„V súčasnosti pokračuje vyšetrovanie, zabavujeme dokumenty po tom, čo súd nariadil zadržanie štyroch podozrivých,“ informoval hovorca.

Podľa prokuratúry i na základe amatérskeho videa, ktoré sa dostalo na verejnosť, požiar, najvražednejší za celé desaťročia, zapálila zábavná pyrotechnika, od ktorej sa chytila prútená a umelohmotná výzdoba na stenách a strope. Svetelné fontány kúpilo vedenie klubu Chromý kôň na oslavu ôsmeho výročia založenia podniku. Plamene vyvolali paniku a viac ako 200 účastníkov večierka sa vydalo na zbesilý útek jediným úzkym východom. Väčšina obetí bola vo veku 20 až 30 rokov. Podľa lekárov majú mnohí zo zranených popáleniny na viac ako 50 percentách tela a niektorých udržujú pri živote dýchacie prístroje.

Pred vyhoreným nočným klubom sa stretávajú... Foto: Reuters
Perm Pred vyhoreným nočným klubom sa stretávajú stovky ľudí, aby za obete zapálili sviečku.

„Nočný klub nebol vybavený automatickým hasiacim systémom a pyrotechnika tam vôbec nemala byť použitá,“ uviedol ďalej hovorca vyšetrovacieho výboru. Majiteľ klubu sa podľa neho pokúsil po požiari utiecť.

Na cintoríne v Perme sa pozostalí lúčia s...
Na cintoríne v Perme pribudlo množstvo nových...
+14Na cintoríne v Perme pribudlo množstvo nových...
debata chyba