Homosexuálne zväzky povolili už aj Rakúšania

Medzi krajiny, v ktorých bude možné uzatvárať registrované partnerstvo medzi osobami rovnakého pohlavia, sa zaradilo aj Rakúsko. Rozhodli tak poslanci parlamentu. Zákon začne platiť od 1. januára budúceho roku.

12.12.2009 21:25
Gay, lesba, homosexuáli, gej Foto:
Ilustračné foto
debata

„Musíme si uvedomiť, že žijeme v 21. storočí. Som veľmi rada, že sme prijali tento krok,“ cituje agentúra APA Claudiu Bandionovú-Ortnerovú, rakúsku ministerku spravodlivosti. Nová legislatíva mnohé homosexuálom povoľuje, ale mnohé ostáva po starom. Tak napríklad homosexuálne páry budú mať prístup k vymoženostiam, ktoré doteraz platili len pre heterosexuálne manželstvá. Budú môcť okrem iného dediť po sebe alebo žiadať alimenty v prípade rozchodu. Na druhej strane sa nemení zákaz adopcie detí či umelé oplodnenie. Civilný obrad medzi gaymi a lesbičkami sa nemôže konať na radnici, ale záznam o zväzku môžu urobiť v matričných knihách úradu oblastnej správy.

„Aj tak je to pre nás veľká úľava, veľký úspech a odmena za dve desaťročia nášho boja,“ povedal Christian Högl, predseda Viedenskej iniciatívy homosexuálov. Jediná frakcia, ktorá odmietla návrh zákona ako celok, boli krajne pravicoví Slobodní (FPÖ). Podľa ich predsedu Heinza-Christiana Stracheho je schválená norma proti vôli väčšiny Rakúšanov a podkopáva inštitúciu manželstva. O ich predchádzajúcom šéfovi Jörgovi Haiderovi, ktorý zahynul pred štrnástimi mesiacmi pri autonehode, sa pritom veľa špekulovalo práve v súvislosti s jeho sexuálnou orientáciou.

Proti homosexuálnym zväzkom je aj populistický Zväz za budúcnosť Rakúska (BZÖ). Poslanci tejto strany však dostali „voľnú ruku“ pri hlasovaní, a tak traja ju dvihli za návrh zákona. Pre „zelených“ je však norma vraj neakceptovateľná, pretože „priveľmi obmedzuje práva homosexuálov“.

Susedné Rakúsko patrilo doteraz k niekoľkým málo štátom v Európskej únii, v ktorých gayovia a lesbičky nemohli vstúpiť legálne do registrovaného zväzku. Takýto stav platí doteraz napríklad u nás na Slovensku, ale aj v susednom Poľsku. V Česku môžu osoby rovnakého pohlavia uzatvárať manželstvo od júla 2006. Podľa ČTK tak urobilo 780 dvojíc žien a mužov.

debata chyba