Na Livniovú vydali zatykač, pre istotu zrušila návštevu Londýna

Londýnsky súd vydal cez víkend zatykač na predsedníčku izraelskej opozičnej strany Kadima a bývalú šéfku izraelskej diplomacie Cipi Livniovú, ktorá musela v obave, aby ju nezatkli, zrušiť plánovanú návštevu Veľkej Británie. Informujú o tom britské a izraelské médiá.

14.12.2009 22:39
Livniová Foto:
Bývalá šéfka izraelskej diplomacie a predsedníčka strany Kadima Cipi Livniová.
debata

Britské ministerstvo zahraničia s rozhodnutím súdu nesúhlasí a tvrdí, že len skomplikuje vzťahy s Izraelom. „Spojené kráľovstvo je pripravené robiť všetko, čo je v jeho silách, pre mier na Blízkom východe. Z tohto dôvodu je potrebné, aby izraelskí politici mali možnosť pricestovať do Británie na rozhovory s predstaviteľmi britskej vlády,“ uvádza sa v pondelňajšom stanovisku britského ministerstva zahraničných vecí.

Dôvod rozhodnutia londýnskeho súdu, ani to, na koho podnet súd rozhodol, britské ani izraelské médiá nevypátrali. Podľa niektorých informácií však mohol súd vydať na Livniovú zatykač v súvislosti s údajnými vojnovými zločinmi, ktoré mala izraelská armáda páchať počas minuloročnej vojny v palestínskom Pásme Gazy. Livniová bola vtedy izraelskou ministerkou zahraničia a jednou z hlavných zástankýň týchto útokov.

debata chyba