Poľská polícia našla ukradnutý nápis z Osvienčimu

Poľská polícia našla nápis "Arbeit macht frei" z brány bývalého koncentračného tábora v Osvienčime, ktorý ukradli v piatok nadránom. Policajti zatkli piatich mužov, ktorí mali už predtým problémy so zákonom. Páchatelia nápis rozrezali na tri kusy, z ktorých každý obsahuje jedno slovo. Hrozí im až desať rokov väzenia.

21.12.2009 07:04 , aktualizované: 10:30
Osvienčim, Arbeit macht frei Foto:
Smutne známy nápis 'Arbeit macht frei' nad vstupnou bránou do táboru Osvienčim.
debata

Nápis, ktorý je dodnes symbolom utrpenia miliónov ľudí v dobe nacistickej diktatúry, polícia podľa hovorkyne vypátrala na severe krajiny v Kujavsko-Pomoranskom vojvodstve. Bol schovaný v lese blízko bydliska jedného zo zadržaných.

Zadržaní sú vo veku od 20 do 39 rokov. Polícia ich poznala, pretože sa do problémov so zákonom dostali v minulosti už niekoľkokrát. Ku krádeže nápisu ich vraj viedla hlavne túžba po zisku, nie je však jasné, či pracovali na objednávku. „Žiadny z nich nepatrí k neonacistickej organizácii,“ uviedol veliteľ polície Andrzej Rokita na tlačovej konferencii.

Podľa polície sa do priestoru bývalého koncentračného tábora v Osvienčime vydali štyria z podozrivých a nápis Arbeit macht frei rozrezali hneď na mieste.

Polícia urobí všetko pre to, aby sa nápis mohol do osvienčimského múzea vrátiť do konca januára, keď uplynie 65 rokov od oslobodenia tejto „továrne na smrť“ Červenou armádou, povedal Rokita. V súčasnosti je v múzeu replika nápisu.

Nápis „Arbeit macht frei“ vznikol v zámočníckej dielne v koncentračnom tábore. Písmena vytvoril väzeň Jan Liwacz. Na tabuli je obrátené písmeno „b“ v slove Arbeit, čo mnohí vykladajú ako skrytý výraz odporu väzňov proti nacistom. Nápis chceli po oslobodení Osvienčimu v januári 1945 odviezť sovietski vojaci, ale za fľašu domácej pálenky ho dali jednému z bývalých väzňov. Podľa odborníkov má nevyčísliteľnú hodnotu.

Heslo „Arbeit macht frei“ bolo umiestnené aj na vstupných bránach iných koncentračných táborov, vrátane Terezína.

Koncentračným táborom v Osvienčime prešlo počas druhej svetovej vojny podľa historikov 1,1 milióna Židov, 140-tisíc politických väzňov z Poľska, 20-tisíc Rómov, 10-tisíc vojnových zajatcov zo Sovietskeho zväzu a tisícov ďalších väzňov iných národností. Celkový počet obetí sa odhaduje na 1,1 až 1,5 milióna osôb, vrátane Židov.

Tábor v Osvienčime-Brzezinky je jedným zo symbolov nacistických zverstiev. Tamojšie múzeum ročne navštívi viac ako milión ľudí. Na jeho pozemku sa zachovali osobné veci väzňov a viac ako 150 budov, vrátane plynových komôr. Poľsko však nemá na ich údržbu dosť peňazí. Tento rok preto vyzvalo ostatné krajiny, aby mu pomohli. Nemecko minulý týždeň oznámilo, že dá na opravy tábora 60 miliónov eur, čo je polovica čiastky, ktorá je podľa správy múzea pre zachovanie pamätníka potrebná.

debata chyba