Boľševickú Auroru zachráni miliardár

Jeden z najbohatších Rusov Michail Prochorov sa ponúkol, že zachráni krížnik Aurora, ktorý sa stal symbolom boľševickej revolúcie v roku 1917. Slávnej lodi teraz hrozí potupné vylúčenie z vojnového námorníctva a presun pod krídla petrohradského námorného múzea.

25.12.2009 12:03
Aurora, Petrohrad Foto:
Výstrelom z Aurory sa začala boľševická revolúcia.
debata

Miliardár v liste kapitánovi ruského námorníctva a petrohradskej gubernátorke vyjadril obavy z toho, že by sa slávna loď premenila na miesto pochybnej zábavy, a sľúbil, že v prípade vyradenia krížniku z flotily kvôli ťažkostiam s financovaním údržby lode je pripravený poskytnúť potrebné prostriedky na zachovanie Aurory ako „symbolu slávnych tradícií ruského námorníctva“, podobne ako ju v Británii stelesňuje niekdajšia vlajková loď admirála Nelsona Victory. List zverejnil na svojej internetovej stránke Prochorovov časopis Russkij pioner.

V Prochorovovi sa zrejme pohlo svedomia, pretože Auroru do problémov zrejme dostal aj jeho nápad na historickom krížniku zorganizovať začiatkom leta večierok pre svojich priateľov z ruského biznisu a politiky. „Orgie oligarchov“ vzápätí ostro kritizovali petrohradskí komunisti a údajnej obscénosti na palube vyšetrovala aj vojenská prokuratúra.

Krížnik prežil bitku pri Cušime medzi ruským a japonským námorníctvom na začiatku minulého storočia. 7. novembra 1917 dal výstrelom z dela znamenie na útok na Zimný palác, ktorý nastolil na viac ako sedem desaťročí vládu komunistov v Rusku.

Prochorov, ktorý riadi jeden z najväčších ruských investičných fondov, je momentálne považovaný za najbohatšieho Rusa. Jeho majetok sa odhaduje na 9,5 miliardy dolárov. Na prvé strany bulvárnej tlače sa dostal predvlani, keď bol vo Francúzsku vyšetrovaný pre podozrenie z údajného kupliarstva s elitnými ruskými prostitútkami v prepychovom lyžiarskom stredisku Courchevel. Vyšetrovanie však vyšumělo do stratena a Prochorov tvrdí, že sa mu vraj Francúzsko následne ospravedlnilo.

debata chyba