Lietadlo s asi 90 ľuďmi na palube sa zrútilo do Stredozemného mora

Stroj spoločnosti Ethiopian Airlines sa krátko po druhej hodine rannej zrútil po tom, čo odštartoval z bejrútskeho medzinárodného letiska do Addis Abeby. Záchranári zatiaľ našli v mori neďaleko Bejrútu desať tiel, ďalších 80 osôb, ktoré boli tiež na palube, je nezvestných. Predstaviteľ aerolínií Ethiopian Airlines, ktorým lietadlo patrilo, povedal, že zatiaľ nemá žiadne správy o pasažieroch, ktorí mohli prežiť.

25.01.2010 07:12 , aktualizované: 12:11
Trosky, Libanon, lietadlo, havária Foto:
Trosky lietadla a osobné veci pasažierov more vyplavilo na breh.
debata

Libanonský prezident Michel Sulajmán povedal, že zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že bolo lietadlo terčom teroristickej ak­cie.

„Na mieste, kde lietadlo spadlo do mora, sme zatiaľ našli telá desiatich ľudí,“ povedal agentúre AFP zástupca libanonského ministerstva obrany. Záchranári sa sústredili na pobreží pri dedine Naam, ktorá leží 12 kilometrov južne od Bejrútu. Trosky lietadla sú vo vzdialenosti necelých päť kilometrov od brehov.

Lietadlo tam spadlo asi päť minút po štarte z bejrútskeho medzinárodného letiska. Vzlietlo z neho o 1:37 SEČ.

Sulajmán nehodu označil za „tragickú udalosť a bolestnú drámu“. Povedal, že záchranári pátrajú po prípadných živých, a vyjadril sústrasť rodinám obetí. Vláda na pondelok vyhlásila celoštátny jednodňový deň smútku za obete.

Lietadlo štartovalo za veľmi zlých poveternostných podmienok a tie sú zatiaľ považované za pravdepodobnú príčinu nehody. Svedkovia videli, že lietadlo vo vzduchu horelo, agentúra DPA napísala, že do neho asi udrel blesk. Na mieste stále prší a záchranné lode operujú na veľmi rozbúrenom mori. „Poveternostné podmienky sú strašné, ale záchranné práce pokračujú,“ povedal Sulajmán.

Na palube Boeingu 737–800 bolo deväťdesiat osôb, medzi nimi aj manželka francúzskeho veľvyslanca v Bejrúte Denise Piettona. Ďalej v lietadle bolo 54 Libanončanov, 22 Etiópanov, Iračan, Sýrčania, dva Libanonci s britským pasom, jeden s kanadským a ďalší s ruským. Posádku tvorilo sedem osôb.

Záchranárom pomáhajú okrem libanonskej armády aj príslušníci mierového zboru OSN pre Libanon. Libanonská vláda požiadala Paríž, aby s objasnením príčin nehody pomohol Francúzsky úrad pre vyšetrovanie leteckých nehôd (BEA). 

Helikoptéry pátrajú po ľuďoch z lietadla, ktoré... Foto: Reuters
Lietadlo, Stredozemné more Helikoptéry pátrajú po ľuďoch z lietadla, ktoré sa zrútilo do mora.

Spoločnosť Ethiopian Airlines má na rozdiel od mnohých iných afrických aeroliniek pomerne dobrú povesť. Podľa agentúry AP od roku 1988 do nedele zaznamenala len dve veľké nešťastia. V roku 1996 sa pri Komorských ostrovoch zrútilo unesené lietadlo, ktorému došlo palivo. Zahynulo vtedy 126 zo 175 ľudí na palube. Únoscovia sa vtedy zmocnili stroja krátko po štarte v Addis Abebe a chceli sa dostať do Austrálie. V septembri 1988 spadlo krátko po štarte lietadlo, ktoré sa stretlo s kŕdľom vtákov. Zo 104 ľudí na jeho palube 31 nehodu neprežilo.

Libanonský vojaci na pláži plnej trosiek...
Žena smúti za svojimi príbuznými, ktorí boli v...
+7Príbuzných obetí z havarovaného lietadla...
debata chyba