Pilot zrúteného lietadlo neposlúchol pred haváriou riadiacu vežu

Pilot lietadla spoločnosti Ethiopian Airlines, ktoré sa v pondelok s 90 ľuďmi na palube krátko po štarte z bejrútskeho letiska zrútilo do Stredozemného mora, z neznámych dôvodov neposlúchol pokyny kontrolnej veže.

26.01.2010 09:22
Lietadlo, Boeing, Etiópske aerolínie Foto:
debata

Podľa servera news.com.au to vyhlásil libanonský minister obrany Elias Murr. Nehodu pravdepodobne nikto neprežil.

„Nahrávka príkazov riadiacej veže ukázala, že veža oznámila pilotovi, aby kvôli búrke zmenil kurz. Ale lietadlo zamierilo opačným smerom,“ povedal Murr v televíznom rozhovore. Dodal, že zatiaľ nie je jasné, prečo sa tak stalo.

Záchranári doteraz našli viac ako dvadsať tiel. Libanonskej armáde a námorníctvu v pátraní po obetiach nehody pomáhajú aj medzinárodné jednotky OSN v Libanone. USA, Cyprus, Francúzsko a Veľká Británia poskytli k záchranným operáciám lietadla.

Lietadlo odštartovalo v 1:37 minut SEČ z bejrútskeho medzinárodného letiska a zamierilo do Addis Abeby. Krátko potom zmizlo z radarov a začalo horieť. Do mora spadlo necelých päť kilometrov od pobrežia južne od Bejrútu.

Na palube Boeingu 737–800 bolo deväťdesiat osôb, medzi nimi aj manželka francúzskeho veľvyslanca v Bejrúte Denise Piettona. Ďalej v lietadle bolo 54 Libanončanov, 22 Etiópanov, Iračan, Sýrčania, dvaja Libanonci s britským pasom, jeden s kanadským a ďalší s ruským.

Spoločnosť Ethiopian Airlines má na rozdiel od mnohých iných afrických aeroliniek pomerne dobrú povesť. Podľa agentúry AP od roku 1988 do pondelka zaznamenala dve veľké nešťastie. V roku 1996 sa pri Komorských ostrovoch zrútilo unesené lietadlo, ktorému došlo palivo. Zahynulo vtedy 126 zo 175 ľudí na palube. V septembri 1988 spadlo krátko po štarte lietadlo, ktoré sa stretlo s kŕdľom vtákov. Zo 104 ľudí na jeho palube 31 nehodu neprežilo.

Libanonský vojaci na pláži plnej trosiek...
Žena smúti za svojimi príbuznými, ktorí boli v...
+6Príbuzných obetí z havarovaného lietadla...
debata chyba